پاسخی روان شناسانه به یکی از رایج ترین سوالات تازه پدر و مادر شده ها
تعداد بازدید : 104
بغلش کنیم بغلی میشه؟ !
نویسنده : دکتر پرستو امیری، متخصص روان شناسی سلامت
بعضی سوالات هست که برای بیشتر والدین به وجود می آید. «اگر کودکم را بغل کنم، بغلی می شود؟»، «تا چه سنی و چه مواقعی کودکم را بغل کنم؟» یا «چه کار کنم که کودکم وابسته و بغلی نباشد؟» و.... بسیاری از پدر و مادرهایی که به تازگی صاحب فرزند شده اند، نگران بغلی شدن کودک شان هستند و گاهی به توصیه دیگران، نوزاد را بغل نمی کنند تا به قول معروف بغلی نشود. این پدر و مادرهای جوان نمی دانند بر توصیه های اطرافیان تکیه کنند یا حس خودشان یا علم روان شناسی. در این مقاله سعی می کنیم به این قبیل سوالات از منظر روان شناسی رشد، پاسخ دهیم.
تا چه سنی باید کودک را بغل کرد؟
در کودکان کمتر از دو سال، بغل شدن و تماس بدنی، به خصوص توسط مادر از مهم ترین نیازهای عاطفی و رشدی کودک است. در این سن کودک نیاز دارد دنیا را به عنوان یک جای امن درک کند و در آغوش کشیده شدن، این نیاز به امنیت را برطرف می کند. بنابراین در کودکان زیر یک سال با هر بار شیر دادن، به محض گریه کردن و همچنین در زمان های بیداری و هوشیاری کودک، او را در آغوش بگیرید و پوست او را به آرامی نوازش کنید. به یاد داشته باشید در یک سال اول به هیچ وجه به فکر تربیت یا برقراری نظم و انضباط در کودک تان نباشید. این شما هستید که باید با ریتم خاص و منحصر به فرد کودک تان هماهنگ شوید و بلافاصله تمام نیازهای او را پاسخ دهید. بنابراین خودتان را برای بغل کردن های طولانی مدت آماده کنید. اگر بخواهید می توانید از وسایل کمکی مانند «آغوشی» استفاد کنید اما به بهانه خستگی، کودکان گریان را از آغوش تان جدا نکنید. بعد از سن یک سالگی می توانید به نیازها و گریه های کودک با کمی تاخیر پاسخ دهید.
مزایای بغل کردن کودک چیست؟
همان طور که گفتیم کودکان در سال اول زندگی شروع به شناخت دنیای اطراف خود می کنند. برای کودکان در این سن، مادر نمادی از دنیای بیرونی است. هر چقدر رفتار مادر ایمنی بخش تر و با ثبات تر باشد همان اندازه منجر به شکل گیری احساس امنیت و اعتماد در کودک خواهد شد. یکی از بهترین راه ها برای القای این حس امنیت، در آغوش گرفتن و تماس پوستی با کودک است. احساس امنیت، سنگ بنای رشد کودک است و باعث می شود کودک در سال های بعدی مستقل تر، با اعتماد به نفس بیشتر، همدل تر و بالغ تر باشد. کودکانی که به موقع و به اندازه کافی بغل شده اند، دلبستگی ایمن تری دارند و در آینده کمتر دچار انواع اختلالات روانی و شخصیتی خواهند شد. شاید باورتان نشود اما در آغوش گرفتن تاثیرات به سزایی در رشد جسمانی کودک خواهد داشت. پژوهش ها نشان داده اند کودکان نارسی که در ساعات و روزهای اولیه تولد با مادرشان تماس پوستی داشته و نوازش دریافت کرده اند، رشد جسمانی سریع تری داشته اند. بنابراین علاوه بر تاثیرات روان شناسی، در آغوش گرفتن کودک موجب رشد سریع تر، افزایش اشتها و حتی تقویت سیستم ایمنی بدن و مقاومت کودک در برابر عفونت ها خواهد شد.
کدام بچه ها، بغلی و وابسته می شوند؟
شاید باورش سخت باشد اما دقیقا کودکانی که در یکی، دو سال اول به اندازه کافی بغل گرفته نشده اند، در سال های بعدی بغلی تر و وابسته تر خواهند شد. همان طور که گفتیم نیاز به امنیت یک نیاز اساسی است و اگر ارضا نشود کودک در تمام سال های زندگی به دنبال آن خواهد دوید. اگر نیاز به بغل شدن و نوازش شدن ارضا نشده باشد، کودک در سنین بعدی به جای ارضای نیازهای خاص آن سن، به دنبال ارضای نیاز به بغل شدن خواهد بود. تصور کنید کودک چهار یا پنج ساله ای را که به جای بازی کردن با همسالان و کشف دنیای اطراف و کنجکاوی، مدام به مادر چسبیده و آغوش او را می طلبد. بنابراین در یک سال اول زندگی سپردن کودک به گهواره و تخت، به بهانه عادت نکردن و بغلی نشدن، نتیجه ای جز پرورش یک کودک وابسته و بغلی در سال های بعد نخواهد داشت. این کودکان دلبستگی ناایمنی خواهند داشت، با ترس عمیق رها شدن و از دست دادن رشد می کنند، به دنیا و آدم ها بی اعتماد خواهند بود و از اعتماد به نفس و عزت نفس کمتری برخوردار خواهند شد.
توصیه پایانی درباره ثبات رفتاری والدین
لازم است پدر و مادرهای جوان قبل از هر کاری به احساس خود اعتماد داشته باشند. وسواس و نگرانی بیش از حد و تردید مداوم درباره توانایی والدینی خود نه تنها مشکلی را حل نخواهد کرد بلکه باعث می شود شما نتوانید از فرزندپروری و حس زیبای والدینی لذت ببرید. بنابراین آرامش خود را حفظ و سعی کنید از این دوران شیرین زندگی با تمام سختی هایش لذت ببرید. در گام بعدی فرزند خود را بشناسید. بچه ها از نظر ریتم رشدی و رفتاری با یکدیگر تفاوت دارند. سعی کنید خود را با ریتم کودک تان هماهنگ کنید. کودک به خوبی شما را راهنمایی خواهد کرد. در یکی، دو سال اول زندگی، زبان کودکان برای ابراز نیازشان گریه کردن است. در سال اول بلافاصله با شروع گریه، کودک را در آغوش بگیرید و نیازش را برطرف کنید. یک اصل مهم در رفتار با کودک، ثبات رفتاری است. اگر هر زمان که حال تان خوب است به نیاز کودک پاسخ می دهید و هر زمان که حوصله ندارید او را به حال خود رها می کنید، نتیجه آن داشتن یک کودک بی ثبات و ناهنجار خواهد بود. بنابراین درباره کودک، نیاز کودک باید راهنمای رفتار شما باشد نه حس و حال خودتان.