بپرس تا بگم
تعداد بازدید : 19
سیگار خیلی وسوسهام می کند
نویسنده : رضا شمآبادی | روان شناس بالینی کودک و نوجوان
دختری 14سالهام و خیلی وسوسه می شوم که سیگار بکشم. حس خوبی بهم میده. میگن که سختیها رو از یادم میبره. کلا از اینکه سیگار بذارم گوشه لبم، خیلی خوشم میاد. البته هنوز سیگاری نشدم.
من از این زاویه به سوالت نگاه میکنم که چقدر خوب است قبل از انجام کاری که به آن شک داریم، مشورت کنیم؛ بهخصوص با فردی که اطلاعاتی در آن زمینه دارد. اینطوری میتوانیم ابعاد مختلف کارمان را بسنجیم و بعد تصمیم بگیریم.
سیگار را جزو مواد مخدر دستهبندی میکنیم چون با تغییر در مادههای شیمیایی طبیعی مغز، روی ما تأثیر میگذارد. یکی از کارهای نیکوتین، تأثیر روی ماده طبیعی «دوپامین» در مغز است که باعث احساس لذت و خوشی میشود. نیکوتین، «آدرنالین» و «استیلکولین» را نیز تحت تأثیر قرار میدهد. این دو، پیامرسانهای عصبی هستند که بهترتیب ضربان قلب را بالا میبرند و باعث احساس انرژی میشوند. این کاری است که سیگار انجام میدهد اما موقتی است . اصلا به همین دلیل است که آدمها «سیگاری» میشوند؛ برای اینکه آثار خوشایند سیگار کشیدن باقی بماند، نیاز دارند که مرتب سیگار بکشند و وارد چرخه معیوبی میشوند که در اصطلاح به آن میگوییم «اعتیاد». این همان وابستگی به سیگار است و دلیل جملهای که احتمالا از زبان کسانی که سیگار میکشند، شنیدهای؛ «دست خودم نیست».
سیگار با مغز چه میکند؟
خب حالا این وابستگی به سیگار مگر چه ایرادی دارد؟ وقتی تعداد دفعات سیگار کشیدن زیاد میشود، برای مادههای شیمیایی مغز تناقض به وجود میآید؛ آدرنالین و دوپامین، مرتب ترشح میشوند، ضربان قلب مدام بالا میرود و بهجای احساس آرامش اولیه، ممکن است فرد احساس برانگیختگی و عصبانیت را تجربه کند. از طرف دیگر وقتی ما به وسیله نیکوتین، مادههای شیمیایی و هورمونها را در مغز دستکاری کنیم، مغزمان دچار اختلال میشود؛ کمخوابی یا پرخوابی، کماشتهایی یا پرخوری، افسردگی، بیقراری و اعصابخردی نتایجی هستند که از بههم خوردن تعادل هورمونها ناشی میشوند. غیر از اینها حتما شنیدهاید که در مواد تشکیلدهنده سیگار، مادههای مضر هم وجود دارند مثل قطران که غیر از مغز، به بقیه اندامها هم آسیب میرسانند؛ رشد ناگهانی و ناسازگار سلولها در دهان، حلق، حنجره، ریه، لوزالمعده، گردنه رحم و خلاصه همه بخشهایی که با این مواد تحریک میشوند، از جمله این آسیب هاست. به همین دلیل، احتمال ابتلا به سرطان حنجره و چند بیماری سخت دیگر در کسانی که سیگار میکشند، بیشتر است.
هورمونهای لذت را کجا جستوجو کنیم؟
پژوهشگرها طی تحقیقاتی متوجه شدهاند که بعضی کارها میتوانند با درصد زیادی تأثیرهای خوشایندی مثل سیگار ایجاد کنند اما متناسب با ساختار بدن ما و بدون اذیت کردن اندامها و ایجاد تغییرات ناگهانی موقتی. این کارها عبارت اند از:
ورزش| ورزش منظم به ویژه تمرینهای هوازی، آدرنالین را بالا میبرد و باعث افزایش ضربان قلب و تنفس میشود و تأثیر مثبتش، از نیکوتین بادوامتر است.
دوست داشتن| ارتباط موثر و منظم با افرادی که دوست شان داریم و تلاش برای یادگیری برقراری رابطه خوب و موثر، ترشح دوپامین را افزایش میدهد که البته میزان این افزایش به کیفیت رابطه بستگی دارد.
هدف داشتن| وقتی برای رسیدن به اهدافمان برنامهریزی میکنیم، مثل پسانداز برای خرید یک وسیله دوستداشتنی، تلاش برای قبول شدن در یک امتحان، موفقیت در یک رشته ورزشی، ماده لذت یعنی دوپامین در مغزمان ترشح میشود و هرچه این هدف و تلاش برای محقق کردن آن مهمتر باشد، لذت بادوامتر میشود چون موفقیتهای کوچک، موفقیتهای بزرگ را به دنبال میآورند.
اگر این اطلاعات بهنظرت قانعکننده نیست و هنوز سوالهایی برایت باقیمانده، پیشنهاد میکنم درباره این موضوع با یک روانشناس صحبت کن.