تربیت فرزند
تعداد بازدید : 46
دخترم دانشجویپزشکی و بینهایت خجالتی است!
نویسنده : رمیسا ایزدپناه| روانشناس
یک فرزند دختر دارم که ۱۸ ساله است. امسال رشته پزشکی قبول شد. از کودکی بینهایت خجالتی بود. او را جاها و کلاسهای مختلفی بردم تا هم ترسش بریزد، هم خجالتش اما هنوز خوب نشده است. الان با توجه به رشتهای که قبول شده، هم خودش و هم من نگران این اخلاقش هستیم. حتی یکدوره کلاس فنبیان رفت، زیاد مفید نبود و گفتند باید ادامه بدهد اما چون هزینه اش زیاد میشود، نرفت. چه راهحلی میدهید؟
اینکه گفتهاید از کودکی، دخترتان خجالتی و ترسو بوده، میتواند به این معنا باشد که دخترتان با یک مسئله ریشهای و عمیق مواجه است. در ادامه چند توصیه به شما داریم.
فرزندتان باید خودش را باور کند
در ابتدا لازم است کمی درباره سبک تربیتی و فرزندپروری خود، بیندیشید و تاملی داشته باشید که در سالهای ابتدایی مراحل رشد فرزندتان، چگونه با او برخورد میکردید و ارتباط میگرفتید؛ آیا والدی سختگیر و سرزنشگر بودید؟ آیا تحمل دیدن شکست و ناکامی فرزندتان را داشتید؟ آیا انتظارات واقعبینانه از فرزندتان داشتید؟ توجه داشته باشید که فضای تربیتی باید به گونهای میبود که فرزندتان بتواند خودش را باور کند و هسته اولیه عزتنفس سالم در او شکل بگیرد. اگر حمایت و نظارت کافی و مناسبی از او در مراحل مختلف رشدی انجام می دادید و مرتب از او نمیخواستید طبق خواسته شما عمل کند، این مشکل به راحتی و در کودکی، قابل حل بوده است. بنابراین با بررسی و تفکر در روش تربیتی خود، میتوانید تا حد زیادی به حل مشکل فرزندتان کمک کنید و حتی میتوانید از یک مشاور متخصص در این حوزه کمک بگیرید.
کلاس سخنوری برای شما راه گشا نیست
در پیامکتان گفتهاید دخترتان حتی یکدوره کلاس فنبیان رفته که زیاد مفید نبوده است و گفته اند باید ادامه بدهد. توجه داشته باشید که کلاس سخنوری در شرایط حاضر، راهکار مناسبی برای شما نیست چراکه در ابتدا باید ریشه این مشکل مشخص و گامی برای حل آن برداشته شود. بعد از این مرحله، دخترتان باید برای تقویت مهارت ارتباط و جرئتورزی به کلاسهای لازم در این زمینه برود.
ترس درونی فرزندتان را نابود کنید!
اگر والدین در روش تربیتیشان به شدت سختگیر و مستبدانه رفتار کنند، فرزند همیشه با ترسی در درون خود مواجه است که مبادا خطا یا اشتباهی مرتکب و بعد هم عواقب ناشی از آن خطا از سوی والدین برایش دردسرساز شود. در یک فرصت مناسب، باید این اطمینان خاطر را به فرزندتان بدهید که همیشه در کنارش خواهید بود. به او بگویید برای مشورت در هر زمینه ای به او کمک خواهید کرد و بعد از گرفتن تصمیم نهایی حتی اگر موافق آن نباشید، باز هم به او کمک خواهید کرد تا به اهدافش برسد. به طور کلی باید برای نابودی ترس درونی فرزندتان، از همین امروز تلاش و برنامهریزی کنید.
عزت نفساش را افزایش دهید
مسئله دیگر اینکه عزتنفس پایین، سبب شکلگیری احساس ضعف و ناتوانی در فرزندتان میشود به گونهای که نمیتواند خود را باور و از توانمندیها و قابلیتهای درونیاش به جا و به موقع استفاده کند. مثلا در موقعیتهایی که باید حرفش را بزند یا از حقوقش دفاع کند، بیشتر سکوت و منفعلانه عمل می کند. توجه داشته باشید که همه ما نقاط ضعف و قوت متفاوتی داریم. کسی که نابغه موسیقی است، ممکن است آشپز خوبی نباشد اما هیچ کدام از این قابلیتها ارزش درونی فرد را تعیین نمیکند. شناسایی تواناییها و نقاط قوت، باعث میشود زمانی که به خود شک میکنیم با یادآوری آنها، دوباره احساس قدرت کنیم. این دقیقا کاری است که شما باید برای کمک به دخترتان بکنید تا آن را انجام دهد و با کشف استعدادش، عزتنفس خود را بازیابد.