بپرس تا بگم
تعداد بازدید : 15
با برادر لجبازم چه کنم؟
نویسنده : مرضیه خوشنیت| کارشناسارشد روانشناسی تربیتی
دختری 11ساله هستم و برادری سه ساله دارم. او اصلا نمیگذارد درس و مشقهایم را بخوانم و مدام لجبازی میکند. دوست دارم شما به من راهحلی بدهید تا این مشکل را حل کنم.
دوست خوبم جواب دقیق سوال شما نیاز به اطلاعات بیشتری دارد، مانند خصوصیات دقیق برادر شما، زمان ایجاد این رفتار و نحوه برخورد شما و خانواده با رفتارهای او اما بهطور کلی میتوان گفت که لجبازی علتهای گوناگون دارد. مهمترین این علت ها را با هم مرور میکنیم.
لجبازی به عنوان یک عادت رفتاری در طول زمان ایجاد و با تقویت شدن، ماندگار میشود. مثلا لجبازی در کودکان ممکن است برای جلب توجه بزرگترها باشد. چطور؟ یعنی ممکن است برادر شما متوجه شده وقتی دیگران به او توجه نشان میدهند که سرپیچی کند و لجباز باشد. به اینترتیب از لجبازی، مثل یک ابزار استفاده میکند تا توجه شما را به خودش جلب کند. اگر رفتار برادر شما به این دلیل باشد، بهتر است وقتی لجبازی میکند و مانع درسخواندنات میشود، صبور باشی و به رفتارش اعتنا نکنی تا آرام شود. بعد به سمتش برو، بامحبت با او صحبت کن و ازش بپرس دوست دارد الان بازی کند یا نقاشی بکشد. بهعلاوه زمانهایی که برادرت آرام است، به او محبت کن و با هم بازی کنید. همچنین با توجه به شناختی که از برادرت داری، میتوانی در زمان لجبازی حواساش را به فعالیتهایی که برایش جالب است، پرت کنی. این را هم بدان که برای تغییر رفتارهای نامطلوب به قدمهای کوچک در طول زمان نیاز داریم، پس صبر و حوصله را فراموش نکن.
لجبازی، گاهی میتواند به دلیل بایدها و نبایدهای زیادی باشد که بزرگترها برای بچهها تعیین میکنند. در این صورت، سعی کن او را نه بهعنوان یک بچه کوچولو بلکه بهعنوان فردی مستقل بشناسی و چیزی که از او میخواهی، بیشتر بهصورت پیشنهاد باشد تا دستور. مثلا وقتی درحال تکلیف نوشتن هستی و او به سمت شما میآید، بهجای «از اتاقم برو بیرون»، بهش پیشنهاد بده که «دوست داری با مامان نقاشی بکشی؟ یا «با لگوهای اسباببازی یه آدمآهنی برام بسازی؟» یادت باشد که بچهها، تحمل بالایی ندارند و نمیتوانند برای مدت طولانی خودشان را سرگرم کنند.
بچهها معمولا در دو تا سه سالگی برای اثبات اراده و استقلالشان شروع به لجبازی میکنند. یعنی این جزو مراحل رشد آنهاست پس نباید با آنها با ناراحتی یا خشونت رفتار کرد. البته حق داریم که از این رفتارشان ناراحت شویم ولی باید سعی کنیم بهجای بروز ناراحتی،
آن چه را از او میخواهیم، محکم و روشن بیان کنیم و همزمان عشق و محبتمان را هم درک کند؛ یعنی بداند که ما او را دوست داریم و برایش ارزش قائل هستیم اما باید یکسری چیزها را رعایت کند. مثلا میتوانی بگویی: «با اینکه خیلی دوست دارم باهات بازی کنم ولی الان موقع درس خوندنه و باید حتما به تکالیفم برسم. اگه دوست داری با اسباببازیهات بازی کن تا درسم تموم بشه. اگه سعی کنی آروم باشی، بعد با هم بازی میکنیم». علاوه بر اینها حتما از پدر و مادرت کمک بگیر. با آنها صحبت کن تا در مواقع درس خواندن شما با برادرت بازی کنند یا به روشهای دیگرحواساش را پرت کنند که به اتاق شما نیاید.