بالتازار
تعداد بازدید : 16
ابرهای پرباران و سنگین چطور میتوانند معلق باقی بمانند؟
نویسنده : مریم ملی| روزنامه نگار
آب وزن دارد و در حالت عادی روی هوا نمیایستد، بنابراین ابرها هم که از قطرات ریز آب به شکل مایع یا جامد تشکیل شدهاند نباید بتوانند در هوا معلق بمانند. میخواهیم ببینیم ترفند قطرههای آب موجود در ابرها برای معلق ماندن چیست؟ قطرههای فسقلی آب تقریبا 0.002 میلیمتر قطر دارند. خب اگر بخواهید دقیقتر بدانید اندازهشان چقدر است میتوانید با قطر موی انسان مقایسهاش کنید که تقریبا بین 0.07 تا 0.05 متراست. قطرههای بارانی را که این روزها در بیشتر شهرها میبارد، به دقت نگاه کنید. هرکدام از آنها از میلیونها قطره ریز تشکیل شدهاند و بهخاطر سنگینیشان به زمین میافتند.
میدانیم که ابرهای مختلف، مقدار متفاوتی آب درون خود دارند، بعضیها کمتر بعضیها بیشتر؛ مثلا یکی از آن ابرهای شبیه گلکلم که به «کومولوس» معروف است در هر متر مکعب، 0.5 گرم آب حمل میکند و اگر اندازهاش یک کیلومتر در یک کیلومتردر یک کیلومتر باشد، یعنی میتواند حدود 500 تن آب حمل کند! این عدد خیلی بزرگ است و به نظر میرسد یک ابر واقعا باید سنگین باشد اما چه چیزی باعث میشود این ابر سنگین در هوا معلق باقی بماند؟ تجربه همه ما میگوید که هوا درحال حرکت است.
جبهههای هوا روی زمین میتواند هوا را از پایین به سمت بالا هل بدهد. از طرفی هوایی که دارد بخار آب را با خودش حمل میکند، با نزدیک شدن به کوهها به سمت بالا حرکت میکند بنابراین همیشه بین زمین و آسمان معلق است.
گرمای خورشید دلیل دیگری است برای این که ابرهای سنگینی که دربارهشان صحبت کردیم، به زمین سقوط نکنند.
خورشید، زمین و هوای اطرافش را گرم و هوای گرم همیشه به سمت بالا حرکت میکند و ابرها را هم با خودش حرکت میدهد؛ اینطوری میشود که غولهای پنبهای پرآبی که توی آسمان گشت میزنند، هیچ وقت روی سر و کله ما نمیافتند.
منابع: مجله ایلیاد و cosmosmagazin.com