بدانیم
تعداد بازدید : 29
آشنایی با اختلالات خوردن
نویسنده : نرگس عزیزی | کارشناسارشد مشاوره
امروز میخواهیم درباره موضوع مهمی صحبت کنیم که شاید برخی از شما درباره اش کمی شنیدهباشید؛ اختلالات خوردن. میخواهیم بدانیم اختلالات خوردن که در برخی شهرهای ایران تاحدود 24درصد نوجوانان را بهنوعی درگیر خود کردهاست، چیست و چطور میتوانیم به خودمان کمک کنیم تا کمتر درگیر این مشکل شویم؟
از بیاشتهایی تا پراشتهایی روانی
شروع دو مورد از اختلالات خوردن یعنی بیاشتهایی روانی و پراشتهایی روانی (بولیمیا)، در بسیاری از افراد از دوره نوجوانی است. در بیاشتهایی روانی، فرد با اینکه اضافهوزن ندارد اما خود را چاق درنظر میگیرد و با گرفتن رژیمهای سخت و ورزشهای سنگین درپی کاهش وزن است. در پراشتهایی روانی، فرد در دورههایی دچار پرخوری شدید میشود و بعد از این پرخوری سعی میکند به هر ترتیبی شده، اثر پرخوری را کم کند. گاهی افراد بعد از پرخوری، یکی دو روزی خیلی غذا نمیخورند؛ گاهی ورزشهای بسیارسنگین انجام میدهند و گاهی دست به دامن داروهایی میشوند تا غذا کمتر در بدنشان جذب شود. بعضی افراد این گروه ممکن است اضافهوزن داشتهباشند اما در بسیاری مواقع فرد اضافهوزن ندارد.
اختلالات خوردن عوارض جسمی شدیدی دارد چون اجازه نمی دهد مواد غذایی ضروری جذب بدن شود. نوجوانِ درگیر این مسائل، ممکن است رشد قدیاش مشکل پیدا کند؛ دندانهایش خراب شود و اندامهای داخلی بدنش نتوانند کارشان را بهدرستی انجام دهند.
چند نکته برای کمک به خود
خبر خوب اینکه شما قدم اول را برای کمک به خود برداشتهاید چراکه با خواندن این مطلب درحال کسب اطلاعات هستید و این خود کمککننده است.
بخشی از چرایی بروز این اختلالات، فرهنگ حاکم و فشار بسیار شدیدی است که برای لاغری به افراد وارد میشود. پس درگیری با این اختلالات، نشانه ضعف شخص نیست.
غالب اوقات تصویر بدنی افرادی که درگیر اختلالات خوردن هستند، مغشوش است. برای کمک به اصلاح این تصویر، درباره وزن متناسب با قد و شرایط خود اطلاعات کسب کنید و در زمان استفاده از شبکههای اجتماعی به ویژه اینستاگرام، حواستان به تصورات غلطی باشد که در این فضا به افراد داده میشود.
اگر در دایره دوستانتان افرادی هستند که دایم درباره چاقی ابراز نگرانی میکنند یا عادات بد غذا خوردن مانند پرخوری و بعد رژیم سخت دارند، سعی کنید رابطه خود با آنها را تغییر دهید. موضوعات موردبحث را عوض کنید و اجازه ندهید درباره وزنتان صحبت کنند.
مهارتهای مدیریت هیجان (بهویژه درباره هیجانات ناخوشایندی مثل عصبانیت) را تقویت کنید. در کنار آن بیان جرئتمندانه هم میتواند به شما کمک کند تا بهتر از عهده مسائل بر بیایید.
اگر درگیری ذهنی شما با موضوع غذا زیاد است، گزینه کمک از متخصص را درنظر بگیرید.