مسیر
تعداد بازدید : 29
من عکاس هستم
گفتوگو با فاطمه بهبودی، عکاس خبری
نویسنده : امیرمحمد ملکزادگان| خبرنگار افتخاری جوانه
من کیام ؟
فاطمه بهبودی هستم متولد ۱۳۶۴؛ عکاس خبری، مستند و اجتماعی.
چطور وارد عرصه عکاسی شدم؟
از کودکی با دوربین سروکار داشتم اما عکاسی برای من از ۱۹سالگی که به مدت دوسال در مرکز هنر جهاد دانشگاهی عکاسی خواندم، جدیتر شد. در آن زمان، یکی از دوستانم را ازدست دادم. او عکسهای من را خیلی دوست داشت و باور داشت که یکروز عکاس بزرگی خواهمشد. مرگ دوستم تاثیر زیادی بر زندگی من گذاشت و باعث شد جدیتر بهدنبال علاقهام در شاخههای مختلف عکاسی بگردم. بعد از گذراندن دوسال آموزش متوجه شدم که عکاسی خبری-اجتماعی را بهدلیل ارتباط مستقیم با مردم و عکاسی از وقایع بیشتر از بقیه شاخهها دوست دارم و اینطوری شد که فعالیتم را در خبرگزاریهای داخلی شروع کردم.
شما چطور میتوانید همکار من شوید؟
اگر به عکاسی علاقه دارید، باید از همین دوره نوجوانی روی خودتان سرمایهگذاری کنید و آموزش ببینید چراکه یادگیری در سنین پایین سریعتر و بهتر انجام میشود و دوره نوجوانی اوج یادگیری است. علاوهبر آموزش درست، پیشنهاد میکنم از همین امروز با تلفنهمراه عکاسی را شروع کنید؛ از زندگی روزمره و اتفاقات اطرافتان عکس بگیرید تا کمکم با عکاسی بهصورت عملی آشنا شوید. خودتان را درمیان مردم قرار دهید و مطالعه رمان و کتاب و فیلم دیدن را ترک نکنید. خواندن رمان قدرت قصهگویی شما را در عکاسی تقویت میکند. من معتقدم اگر به هرکدام از رشتههای عکاسی مثل خبری یا اجتماعی علاقه دارید،بهتر است به دانشگاه اکتفا نکنید و حتما در دورههای آزاد عکاسان بزرگ حاضر شوید.
این حرفه چه سختیهایی دارد؟
بهدلایل مختلف میشود گفت عکاسی خبری جزو سختترین شغل های دنیا بهشمار میرود؛ اول اینکه ابزارهای کاری ما خیلی گرانقیمت هستند. دوم اینکه ما در شرایط سختی کار میکنیم مثل سیل و زلزله که هر لحظه احتمال دارد برایمان اتفاقی بیفتد؛ مثلا دوربینمان را ازدست بدهیم یا جانمان به خطر بیفتد. غیر از اینکه در شرایط عادی هم خطر وجود دارد. مثلا حین عکاسی ممکن است دوربینمان دزدیده شود یا مردمی که ازشان عکاسی میکنیم ازدستمان ناراحت شوند و واکنش بدی نشان بدهند. این سختیها و فشارها را فقط یک شیفته عکاسی میتواند تحمل کند و حتی ازشان لذت ببرد.
یک عکاس چه ویژگیهایی باید داشتهباشد؟
یک عکاس خصوصا عکاس خبری اول از همه باید عاشق کارش باشد و باور داشتهباشد که دوربین عکاسیاش یک وسیله مقدس است؛ وسیلهای که میتواند با آن بسیاری از مشکلات را حل کند. علاوهبر این نباید زیاد دربند دوربین و عکس و جایزه باشد بلکه باید به این فکر کند که او زبان مردم است. برای اینکه بتواند به جامعه کمک کند، باید فرد مقاومی باشد. غیر از اینها از آنجایی که عکاس خبری در شرایط سخت حضور دارد، باید توان بدنی بالایی داشتهباشد چون حین خطر فقط خودش میتواند به خودش کمک کند. همچنین یک عکاس باید بتواند در خیلی از کارها و پروژههای بزرگ و خفن، منبع مالی کار را خودش تأمین کند و منتظر حمایتهای مالی نباشد.
چه آیندهای پیشروی یک عکاس است؟
یک عکاس با قدرتمند شدن و یادگیری مداوم میتواند علاوهبر تاثیرگذاری بر جامعه خودش، در عرصه بینالملل هم کارهای بزرگی انجام دهد؛ در کلاسهای جهانی زیرنظر استادهای بزرگ شرکت کند؛ در جشنوارهها و نمایشگاههای جهانی حضور داشتهباشد و زبان مردم کشورش باشد. بهنظر من بچههای ایرانی سرشار از استعداد و توانایی هستند فقط باید سختکوشی و اعتمادبهنفس خود را ازدست ندهند و همیشه خود و رویاهایشان را باور کنند و تسلیم نشوند. جامعه ما بسیار ثروتمند است چراکه ما داستانها، سوژهها و حرفهای ناگفتهای داریم که مردم جهان تشنه آن هستند و عکاسهای خوب میتوانند خودشان را در عرصه جهانی مطرح کنند.