بدانیم
تعداد بازدید : 28
افزایش هیجانات مثبت در بحران کرونا
نویسنده : انسیه برزویی| روان شناس بالینی
همه ما وقتی در شرایط بحرانی قرار میگیریم، بهطور غریزی هیجاناتی همچون ترس، اضطراب، ناکامی و خشم را تجربه میکنیم که واکنشهایی طبیعی به شرایط بحران هستند. اگرچه هیجانات ما بهصورت خودکار هستند و کنترل کمی بر آنها داریم اما خوشبختانه نهتنها میتوانیم بر پاسخهای رفتاری خود درباره آنها کنترل داشتهباشیم بلکه حتی میتوانیم با انجام بعضی کارها، هیجاناتی را در خود خلق کنیم. در شرایط بحران کرونا، انجام کارهایی که هیجانات مثبت ما را افزایش میدهد، کمک میکند تا بتوانیم با هیجانات منفی خود در اینروزها راحتتر کنار بیاییم.
گامهای کوچک | ما معمولاً هنگامی که در شرایط بحرانی از کارهای خود عقب میمانیم، برنامههای سنگینی میریزیم تا عقبافتادگیهایمان را جبران کنیم. در بیشتر مواقع این برنامهها عملی نمیشود و فقط بر هیجانات منفی ما میافزاید. کارهایتان را به قدمهایی بسیار کوچک تقسیم کنید که مطمئن باشید از پس انجام دادنشان برمیآیید. مثلا اگر برنامه همیشگی ورزشتان را از دست دادهاید، برای شروع دوباره به تمرینهای سادهای مثل فقط پنجبار دراز و نشست در روز روی بیاورید. انجام موفقیتآمیز این کارهای کوچک به شما احساس خوبی میدهد، اعتمادتان را به توانمندیهایتان افزایش میدهد و بنابراین میتوانید بهتدریج گامهای بزرگتری بردارید.
کارهای ذاتا نشاطآور| مثل چه چیزی؟ مطالعه کتابهای مورد علاقه، گوش دادن به پادکست، پختن غذای جدید، دوچرخهسواری و انجام کارهای هنری. اگر برخی از این فعالیتها را با دوستانتان انجام بدهید که چه بهتر. مثلاً میتوانید یک مسابقه کتابخوانی برای خودتان راه بیندازید. حواستان باشد که چون حالا بسیاری از کارهای روزمره گذشته را نمیتوانیم انجام بدهیم، لازم است از خلاقیتمان بیشتر استفاده کنیم. مثلا قابل استفاده کردن لباسهای قدیمی با ترفندهای ساده، تغییر مدل موها، تغییر چیدمان اتاق و بازسازی وسایل قدیمی.
تقویت احساس تسلط، پیشرفت و موفقیت | انجام بعضی کارها در لحظه به ما احساس لذت نمیدهد و حتی با قدری تلاش و خستگی همراه است اما چون درجهت اهداف ارزشمندمان است، درنهایت به ما احساس مثبتی میدهد. مثلاً برنامهریزی برای انجام یک پژوهش گروهی یا حتی حل کردن یک جدول یا معما.
تمرین کلاسیک سپاسگزاری | این تمرین را «سلیگمن»، پدر روانشناسی مثبت، پیشنهاد کردهاست. در پایان هر روز، سه اتفاق، دستاورد یا حتی کارهای سادهای را که خوب پیش رفتهاند، مورد قدردانی قرار دهید. لذت بردن از لحظه و سپاسگزار بودن نسبت به اتفاقات هرچند کوچک، راهی قدرتمند برای برقراری ارتباط مثبت با درون ماست.
تمرین شفقت به خود| شفقتورزیدن به خود یعنی درباره خودمان دلسوزتر و مهرورزتر باشیم و از خود بهتر مراقبت کنیم. یکی از مهمترین چیزهایی که باید در اینروزها درنظر بگیرید این است که به خودتان حق بدهید بهاندازه گذشته کارآمد و حتی شاد و سرحال نباشید. کارهای ارزشمندتان را به خود یادآوری کنید، برای خودتان هدیه بخرید، هر روز ویژگیهای مثبتتان را مرور کنید و به خواستهها و نیازهای منطقی خودتان اهمیت بدهید.
توجه به بدن| حالات بدنی خموده و افتاده، ناخودآگاه سبب تشدید خلقوخوی منفی ما میشود. وضعیت بدنی ما بر هیجاناتمان اثر میگذارد. پس بهمحض اینکه متوجه خمودگی خود شدید، سرتان را بالا بگیرید، شانههایتان را صاف کنید و وضعیت بدنی سرحالی به خود بگیرید و البته ورزش روزانه را هم فراموش نکنید.