
مشاوره زوجین
تعداد بازدید : 68
6 موضوع پیشنهادی برای گفتوگوهای زنوشوهری در قرنطینهخانگی
مرور اهداف، گفتوگو درباره نگرانیها و ... جزو مسائلی هستند که توصیه میشود این روزها زوج ها دربارهشان با یکدیگر صحبت کنند
نویسنده : عطیه تقویبجنوردی| روان شناس و مشاورخانواده
این روزها به دلیل شیوع ویروس کرونا، تمام شب و بیشتر ساعات روز را در خانه به سر میبریم و جز در موارد خاص و ضروری بیرون نمیرویم. در واقع همه پذیرفتهاند که تنها راه مهار این ویروس سرکش قبول مسئولیت فردی و رعایت پروتکلهاست. اما مسئله این جاست که در کنار این قطعیترین راهحل(ماندن در خانه) با این معضل که در خانه خسته شدیم و حوصلهمان سر رفته، چه کنیم؟! در این بین روابط زوج ها نیز تحتالشعاع این موضوع قرار گرفته است و بیشتر آن ها دغدغه دارند که در زمان قرنطینه، بهتر است درباره چه مسائلی با یکدیگر صحبت کنند تا نهایت بهره را از این فرصت ببرند؟ در ادامه، نکات مهمی در این باره مطرح خواهد شد که مطالعهشان به همه زوج ها توصیه میشود.
از نگرانیها و دغدغههای ذهنیتان بگویید
هر انسانی به شیوه خاص خودش به موقعیتهای استرسآور پاسخ میدهد. شرایط به وجود آمده به واسطه کرونا باعث شده همه ما به نحوی درگیری ذهنی پیدا کنیم و نگران آینده شویم. اگر برای طولانی مدت از دغدغهها و نگرانیهایمان صحبت نکنیم به مرور در عملکرد و رفتار ما خلل ایجاد و حتی به روابطمان آسیب جدی وارد میشود. در این روزها، خوب است ساعتی را برای گفتوگو انتخاب کنید و طی آن در زمان مشخص(یک ربع) از همسرتان بخواهید از دغدغههای ذهنی و نگرانیهایش بگوید، به عنوان مخاطب با دقت و فعالانه گوش دهید. پس از اتمام زمان، حالا نوبت شماست که از نگرانیهایتان بگویید و همسرتان فعالانه به شما گوش دهد. انجام روزانه این کار علاوه بر تخلیه هیجانی و به کلام آوردنِ فشارهای ذهنی، باعث میشود حس پذیرفتهشدن و توجه را تجربه کنید و به مرور صمیمیت بیشتری را شکل دهید.
درباره خاطرات خوب گذشته گفتوگو کنید
یادآوری تجربیات خوشایند گذشته عاملی تاثیرگذار درافزایش شادمانی زوج هاست. ورق زدن آلبومهای عکس، دیدن فیلمها و تصاویر روزهای خوش گذشته، صحبت کردن از اولین دیدار، بازگو کردن خاطرات خندهآور(روحیه شوخطبعی از نیازهای اصلی یک رابطه سالم است) و به اشتراک گذاشتن اولین دریافتهای حسی و برداشتهایتان، میتواند فضای شاد و مفرحی را برای دعوت به مکالمه و دوری از رخوت و کسالت این روزها فراهم کند.
درباره فیلم، کتاب و ... صحبت کنید
سعی کنید روی تفریحی که هر دو از آن لذت میبرید، به توافق برسید و زمانی از روز را به آن اختصاص دهید و بعد درباره آن با یکدیگر صحبت کنید. دیدن یک سریال که برای هر دوی شما جذابیت دارد، خواندن یک کتاب جالب به صورت دو نفره، گوش دادن به یک پادکست و ... می تواند پیشنهادهای هیجانانگیزی باشد. تحقیقات متعددی در حوزه رضایت زوج ها از زندگی مشترک نشان داده است که انجام پروژههای کوچک مشترک موجب رضایتزناشویی بیشتر می شود و سلامت روان زن و شوهرها را افزایش میدهد.
اهداف شخصی و مشترکتان را مرور کنید
از فرصت در خانه ماندن برای صحبت در باره اهداف شخصی و مشترکتان در زندگی استفاده کنید. اولین راه برای رسیدن به اهدافتان برنامهریزی دقیق است. با کمک یکدیگر اهدافتان را یادداشت و تلاش کنید منطبق بر چهار ویژگی؛ 1-مشخص شده(هدف باید واضح باشد و مبهم و کلی نباشد)، 2-قابل اندازهگیری(برای هر هدفی که درنظر میگیرید معیار ارزیابی بسازید تا بعد از مدتی بتوانید پیشرفت تان را بسنجید)، 3-دستیافتنی(باهم برآورد کنید چنین هدفی با توجه به شرایط شما امکانپذیر است یا نه؟)و 4-واقعگرایانه(آیا هدف شما صرفا بلندپروازی و خیال است یا منطبق با خواسته شما )باشد. در مسیر اهداف به رغم موانع و مشکلات احتمالی با مهربانی و دلسوزی کنار هم باشید و یکدیگر را حمایت کنید.
از تحسین و تمجید غافل نشوید
شمردن نکات مثبت رابطه و ویژگیهای خوب شخصیتی همسرتان باعث میشود روحیه امیدواری و میل به پیشرفت در رابطه جاری شود. در واقع تعریف کردن از دلخوشیهایتان در زندگی مشترک شروع مناسبی برای یک مکالمه است. افراد با تعریف کردن از یکدیگر نه تنها حس خوبی را به هم هدیه میدهند بلکه احساس رضایت درونی خودشان هم افزایش می یابد.
درباره مسائلمالی هم گفتوگو کنید
این روزها یکی از شایعترین منابع استرسزا در زندگی زوج ها ، مدیریت مسائل مالی است. این که چطور پول در بیاوریم، چطور خرج و پسانداز کنیم؟ مکالمه درباره این مسئله اگر با درایت و واقعبینانه انجام شود، از بسیاری از مشکلات جلوگیری میکند. اولین کار این است که با توجه به شرایط فعلی و متضرر شدن اکثر مشاغل بار دیگر موضوع مدیریت منابع مالی را با هم ارزیابی کنید. احتمالا لازم است تغییراتی ایجاد شود. سپس اگر دیدگاههای متفاوتی راجع به این قضیه دارید با هم به اشتراک بگذارید و به توافق برسید. در انتها بهتر است اهداف مالی خانواده را مشخص کنید یعنی بدانید تا آخر ماه چقدر خرج و پسانداز کنید، پس از مدتی و بعد از رسیدن به نقطه ثابت، برای شش ماه آینده برنامهریزی کنید.