
نگاتیو
تعداد بازدید : 26
اینستاگرام علیه هنر عکاسی
مرجان دهقان | عکاس
معیار تشخیص عکس خوب چیست و چه کسی آن را تعیین میکند؟ شاید عکسی در فضای مجازی هزاران لایک گرفتهباشد اما اگر همین فرد به پشتوانه لایکهایش در یک مسابقه معتبر عکاسی شرکت کند، باز هم تایید میگیرد؟ بیایید فرض کنیم عکس او مردود شدهاست و به هیئت داوران اعتراض میکند که صلاحیت کافی نداشتند و حقاش را ضایع کردهاند. احتمالا بعد هم برای دلداری خودش میگوید عکاسی سلیقهای است و این چیزی از ارزشهای او کم نمیکند. بهنظر شما این واکنش چقدر منطقی است؟ هرچند میشود تا حدودی آن را درک کرد و کسی نمیتواند دیگری را بابت ثبت لحظههایی سرزنش کند که برایش اهمیت داشته است. این موضوع اما ربطی به مهارت داشتن در عکاسی ندارد. یک عکاس در کنار تکنیک و دانش فنی، به رعایت اصول زیباییشناختی حوزه تخصصیاش نیاز دارد.
قابل اینستاگرام شدن!
خلق یک اثر هنری، هدف میطلبد. هدفتان از عکاسی به خوتان مربوط است اما اگر نتوانید آن را در عکسهایتان به نمایش بگذارید، در کارتان شکست خوردهاید. سری به صفحه اینفلوئنسرها بزنید و عکسهایشان را تماشا کنید. چندین هزار نفر دنبالکننده هر روز منتظر هستند تا عکس تازهای از آنها ببینند اما اگر بخواهیم صرفا بهمثابه عکس با آنها مواجه شویم، چه چیزی میبینیم؟ بیایید پیج X را باهم بررسی کنیم؛ فرد خوشچهره و خوشپوشی که هرروز ورزش و یوگا میکند، غذای سالم میخورد و سفرهای خاص میرود. البته همه این کارها را به پشتوانه اسپانسرهایی انجام میدهد که تبلیغشان را میکند. آیا این عکسها چیزی بیشتر از تبلیغات تلویزیونی هستند که معمولا حوصلهشان را نداریم؟ پس افراد مشتاق و پیگیر آن شیفته چه چیزی شدهاند؟ اگر از این اینفلوئنسر بپرسیم هدفش از انتشار چنین عکسهایی چیست، احتمالا جواب میشنویم که قصد ترویج سبک زندگی سالم را دارد. حتی با حذف جنبه خودنمایانه عکسها که چندان رفتار سالمی بهنظر نمیرسد، نمیتوان این دلیل را به عنوان هدف عکاسی پذیرفت. با این حال بسیاری از افراد قابل اینستاگرام شدن (Instagramable) عکسی را معیار خوب بودن آن تلقی میکنند. اگر بخواهیم این نظر را قبول کنیم، برای عکاس شدن فقط به یک اسپانسر و مشاور تبلیغاتی نیاز داریم؛ فارغ از اینکه چقدر دانش فنی عکاسی داریم و معنای هنر را درک میکنیم.
عکس اصیل
عکس خوب خودنما نیست، درعوض با اصالتش بیننده را مجذوب میکند. نور کافی، ترکیببندی مناسب، فوکوس درست، قصهگو بودن، درگیر کردن احساسات بیننده و ثبت دقیق رنگها از ویژگیهای اولیه یک عکس خوب است. عکاس خوب همیشه دنبال سوژه میگردد و تلاش میکند تا آن را به تأثیرگذارترین شکل ارائه بدهد. او چیزهایی را در محیط اطرافش میبیند که معمولا عموم بیتوجه از کنار آن میگذرند. درواقع عکاس چشم تیزبینی است که یاد گرفته چطور سوژههایش را نشان بدهد تا تماشاچی نتواند بهراحتی از کنار آن بگذرد. از امروز سعی کنید با دقت بیشتری محیط اطرافتان را ببینید. تربیت چشمهایتان لازمه حرفهای شدنتان است. فرض کنید برگریزان پاییز است. در این فصل اینترنت پر از عکس برگهای زرد انباشتهشده روی زمین است که هیچ تفاوتی باهم ندارند. چند نفر اما حواسشان است که یک برگ موقع جدا شدن از شاخه چطور به زمین میرسد؟ آیا تابهحال حواستان به تکیهگاهی بودهاست که برگ برای فرود دارد؟ او سوار باد میشود و هماناندازه رها به زمین مینشیند. با وجود این پاییز در عکسهای عموم، غمناک جلوه میکند درحالیکه نگاهی نو میتواند آن را صرفا بخشی از واقعیت نشان بدهد، بدون احساسات
القا شده به آن.