اطلاعات عمومی
تعداد بازدید : 51
4 واقعیت شگفت انگیز درباره گل ها
نویسنده : الهه توانا | روزنامه نگار
شما از گلها چه میدانید؟ مثلا میدانید گلها هم مثل بعضی گونههای جانوری میتوانند مهاجم و خطرناک باشند؟ خبر دارید همه گلها زیبا و خوشبو نیستند؟ راجع به زمان پیدایششان روی کره زمین اطلاعاتی دارید؟ فکر میکنید تغییرات زیستمحیطی چه تأثیری روی گلها میگذارد؟ در اطلاعات عمومی این هفته به این سوالات جواب میدهیم.
گلها کی بهدنیا آمدند؟
تا حالا فکر کردید گلها از چه زمانی سروکلهشان پیدا شد؟ دانشمندان میگویند گلها اولین بار حدود 130میلیون سال پیش در دوره زمینشناسی «کرتاسه» ظاهر شدند یعنی زمین در سالهای اولیه حیاتش از زیبایی و عطر گلها بیبهره بود و تنها گیاهان موجود، سرخس و درختان مخروطی بودند. هنگامی که گلها روی کره زمین ریشه دوانیدند، درست مثل این بود که یک انفجار رنگارنگ و جذاب رخ دادهباشد و زمین بعد از آن همیشه تزیینشده بهنظر میرسید.
گلها تحت تأثیر محیط اطراف قرار میگیرند؟
افزایش تابش اشعه ماورای بنفش به دلیل آسیب دیدن لایه ازن در دهههای گذشته باعث تغییر رنگ گلها در سراسر کره زمین شدهاست. درنتیجه این تغییر در تابش خورشید، نوعی رنگدانه در گلها بهمرور زمان افزایش یافته و منجر به تغییراتی در گرده آنها شدهاست. این تغییر رنگ که ما نمیتوانیم آن را ببینیم و بهنظر بیاهمیت میرسد، مشکل بزرگی برای حشرات گردهافشان مانند زنبورها ایجاد کردهاست که جذب رنگهای روشن گلها میشوند.
همه گلها خوشبو هستند؟
در «سوماترا» یکی از جزایر اندونزی، گلی بومی رشد میکند که قویترین بو را درمیان گیاهان دارد اما دستبرقضا این بوی قوی، بسیار هم بد و آزاردهنده است؛ آنقدر که آن را بهجای اسم اصلیاش یعنی «تیتان آروم» ، «گل جسد» می نامند. این گیاه با ایجاد بوی تعفن، حشرات مردهخوار را به خود جذب و از آنها برای گردهافشانی استفاده میکند. تیتان که رکورد بزرگترین گل جهان را دراختیار دارد، گاه تا سه متر رشد میکند.
گلها چطور از خودشان دفاع میکنند؟
ما میدانیم که گلها مثل سایر موجودات زنده به سیستمی برای دفاع از خود نیاز دارند مثل تیغ اما بعضیهایشان روشهای بیرحمانهتری را بهکار میبندند مثلا گل آفتابگردان میتواند مادهای سمی تولید کند و گیاهان اطراف خودش را بکشد. ما تا الان آفتابگردان را با چرخش هیجانانگیزش بهسمت خورشید میشناختیم و مجذوب قدوقامت بلندش میشدیم اما خبر نداشتیم که برای محافظت از خودش با تولید ماده سمی از رشد سایر گلها جلوگیری میکند.
منابع: teleflora.com، bestlifeonline.com