سوژه روز

ایده‌های سازمان‌جهانی بهداشت برای سرگرم‌کردن فرزندان

نوزاد، کودک یا نوجوان؟ برای لذت بردن هرچه بیشتر آن‌ها از حضور در خانه چند توصیه به شما داریم
مترجم : راضیه قلی‌زاده
 سازمان جهانی بهداشت در یکی از جدیدترین مقالات خود، چند توصیه به والدین داشته است که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌شود. قبل از هر چیز از شما می خواهیم که برای هر فرزند وقت جداگانه‌ای در نظر بگیرید. این زمان می‌تواند حداقل ۲۰ دقیقه باشد یا بیشتر، این به خود شما بستگی دارد. البته اندازه‌اش مهم ‌نیست، کیفیت رابطه مهم‌ است که بهتر است ساعت مشخصی از روز باشد، مثل یک برنامه روتین.
 
 نوزاد در خانه دارید؟
* حالت چهره یا صدای آن‌ها را تقلید کنید.
* با قاشق و قابلمه آهنگ بسازید.
*  لیوان‌ها یا آجرک‌ها را روی هم سوار کنید.
نوجوان دارید؟
* راجع به موضوعات مورد علاقه‌شان صحبت کنید. مثل گفت‌وگو راجع به ورزش، افراد مشهور و دوستان.
* از فرزندتان بپرسید که چه کاری دوست دارد، انجام دهد؟ اعتماد به نفس با انتخاب شکل می‌گیرد. کارها را اشتراکی انجام دهید؛ غذای دلخواه‌شان را بپزید و ... .
* هوای نوجوانان را داشته باشید. نوجوانان نیاز دارند تا بتوانند با دوستان‌شان در ارتباط باشند. به آن ها  کمک کنید تا از طریق شبکه‌های اجتماعی و دیگر راه‌های ارتباطی مطمئن با دوستان‌شان در تماس باشند.
 بچه مدرسه‌ای دارید؟
* خواندن کتاب یا نگاه کردن تصاویر را فراموش نکنید.
* نقاشی با مداد شمعی یا مداد رنگی هم پیشنهاد خوبی است.
* انجام کارهای منزل باهم و به شکلِ بازیِ تمیز‌کاری یا بازی آشپزی را تجربه کنید.
 به طور کلی جو را مثبت نگه دارید
سخت است که احساس مثبتی داشته باشیم در حالی‌که بچه‌ها یا نوجوان‌مان، ما را کلافه می‌کنند! ما معمولا می‌گوییم «بس کن دیگه!» اما فرزندان ما وقتی با جملات مثبت از آن‌ها چیزی بخواهیم، احتمال بیشتری دارد که به آن پاسخ مثبت بدهند. با عبارات واضح خواسته‌های مان را مشخص کنیم یا با جملات مثبت درخواست کنیم.
 اما چطور؟ 
* کاری را که می‌خواهید انجام دهند بگویید، نه کاری که نباید انجام دهند.
* وقتی قرار است بگویید چه‌کار کنند از کلمات مثبت استفاده کنید. به عنوان مثال بگویید: «لطفا لباس‌هاتو جمع کن» به جای گفتن «همه جارو به هم نریز».
* داد زدن، شما و فرزندتان را مضطرب و عصبانی‌تر می‌کند. توجه فرزندتان را با مخاطب قرار دادن و گفتن اسمش جلب کنید. با آنان با لحنی ملایم صحبت کنید.
* واقع بین باشید. برای بچه‌ها خیلی سخت است تمام مدت در خانه آرام باشند، در نهایت بتوانند برای ۱۵ دقیقه ای که تلفن حرف می زنید ،ساکت بمانند!
* این روزها سعی کنید بیشتر از گذشته، کودک و نوجوان تان را بابت کاری که درست انجام داده ،تحسین کنید.