بهبود کیفیت زندگی با معماری داخلی
من کیام؟
بهنوش مرادی هستم، متولد سال 68 در همدان. از کودکی عاشق هنر بودم، در دبیرستان به معماری علاقهمند شدم و در دانشگاه این رشته را انتخاب کردم. بعد از دوره کارشناسی وارد بازار کار شدم و همزمان در مقطع کارشناسیارشد معماری داخلی که آن موقع در ایران رشته نوظهوری بود، ادامهتحصیل دادم و بعدها بهعنوان مدرس در دانشگاه مشغول کار شدم.
یک معمار داخلی دقیقا چه کاری انجام میدهد؟
معماری داخلی، طراحی بهینه فضاست با هدف سامان دهی فعالیتها، پاسخگویی به نیازمندیها و تأمین اصول زیباییشناسی. این فرایند در عناصر یک فضای داخلی مثل دیوار، سقف و کف ظهور پیدا میکند و در عناصر دکوراسیون، شامل مبلمان، زیرانداز، پرده، نورپردازی، تجهیزات تهویه مطبوع و اکسسوری بسط پیدا میکند. درنهایت آنچه حاصل میشود، بهبود کیفیت زندگی کاربران آن فضاست. اگر به این حرفه علاقه دارید، من تحصیلات آکادمیک را پیشنهاد میکنم. امروزه شما در مقطع کارشناسی میتوانید معماری داخلی را انتخاب کنید. درکنار تحصیل هم میتوانید در دورههای آموزشی آزاد شرکت و مهارت و توانمندیهایتان را تقویت کنید.
ما این حرفه را با عناوین مختلفی میشناسیم؛ طراح دکوراسیون داخلی، طراح داخلی و معماری داخلی. این عناوین به تخصصهای متفاوتی اشاره دارند؟
بله، معماری داخلی علاوهبر طراحی فرم و کالبد فضا به جنبههای کیفی و انسانی هم توجه دارد. درواقع در طراحی فضا از شروط معماری پیروی میکند اما در طراحی داخلی و طراحی دکوراسیون، فقط بحث تزیینات، چیدمان و اصول زیباییشناسی مطرح است. وقتی از اصول زیباییشناسی حرف میزنیم درواقع منظورمان مباحث علمی است نه سلیقه.
آیا طراحی فضاهای مختلف، خانه، کافه، دفتر کار و... تخصصهای جداگانهای محسوب میشوند؟
از آنجاییکه معماری داخلی شامل طراحی فضای داخلی ساختمان با عملکردهای مختلف و متناسب با نیازها و کاربریهای متفاوت است، میتواند همه مواردی را که گفتید، شامل شود اما خب یک معمار هرچه در زمینهای خاص مثل طراحی فضای اداری، تجاری، مسکونی و... تجربه کاری بیشتری داشتهباشد، در طراحی داخلی آن فضا حرفهایتر و تخصصیتر عمل میکند و بازار هم در آن زمینه به او اقبال بیشتری نشان میدهد.
یک دانشآموخته معماری چطور میتواند جای خودش را در بازار کار پیدا کند؟
شما میتوانید حین تحصیل بهصورت کارآموز در دفاتر معماری و استودیوهای طراحی و کارگاهی مشغول کار شوید تا در روند طراحی و اجرا تجربه بهدست بیاورید. علاوهبر این باید بر نرمافزارهای مرتبط با این حرفه، مسلط شوید. در اینصورت ورودتان به فضای حرفهای، موفقیت بیشتری بههمراه خواهدداشت.
سختترین و شیرینترین بخش این شغل کدام است؟
سختترین بخش کار ما متقاعد کردن کارفرما به انتخاب یک طرح اصولی و صحیح درمقابل یک رویکرد سلیقهای اشتباه است؛ این مسئله، چالشی است که در بیشتر پروژههایمان با آن
مواجه ایم. ما نمیتوانیم اصرار به طرحهای سلیقهای را بپذیریم چون براساس اصول حرفهای میدانیم که کار بعد از اجرا به مشکل میخورد. شیرینترین بخش کارمان هم وقتی است که اجرای نهایی دقیقا منطبق با طرح از آب درمیآید و نتیجه، رضایتبخش است.