printlogo


پنج شنبه ها: مشاوره تحصیلی
یادداشت برداری به روش تحت اللفظی
دکتر شکیلا یوسفی، متخصص روان شناسی سلامت

از ساده ترین تکنیک های یادداشت برداری که فقط به مهارت نوشتن نیاز دارد و تاثیر قابل توجهی بر یادگیری دارد، یادداشت برداری به روش تحت اللفظی است. اگر هنوز به هیچ یک از روش های یادداشت برداری که پنج شنبه های هر هفته در همین ستون مطرح کردیم تسلط ندارید، توصیه می کنیم با همین روش شروع کنید. برای یادداشت برداری به روش تحت اللفظی فقط کافی است عین جملاتی را که می شنوید، بنویسید. تا جایی که امکان دارد از نمادها و علایم اختصاری استفاده کنید تا از صحبت های گوینده مطلب عقب نیفتید. هر بار که گوینده به بحث جدیدی وارد شد، ادامه یادداشت های تان را در خط بعدی بنویسید. بهتر است بین خطوط کمی فاصله بگذارید تا اگر بعدها خواستید نکته ای را اضافه کنید، فضای کافی در اختیار داشته باشید.
تفاوت این روش با جدول بندی
روش یادداشت برداری به روش تحت اللفظی از بسیاری جهات در تضاد با روش جدول بندی است که هفته گذشته معرفی کردیم. در یادداشت برداری به روش تحت اللفظی، لازم نیست برگه های یادداشت تان را قبل از شروع کلاس آماده کنید یا از محتوای آموزشی خبر داشته باشید. در صورتی که از صحبت های گوینده عقب نیفتید و بتوانید کلمه به کلمه توضیحات شفاهی ارائه شده را بنویسید، در نهایت یک یادداشت خیلی دقیق خواهید داشت. از این رو در مواردی که احساس می کنید کلمه به کلمه صحبت های گوینده، پرمحتوا و ارزشمند است به روش تحت اللفظی یادداشت برداری کنید.
معایب این روش
در خور ذکر است که این روش یادداشت برداری در مقایسه با دیگر روش های مطرح شده، دارای اشکالاتی است. یکی از اشکالات یادداشت برداری به روش تحت اللفظی این است که چون همه اطلاعات را در قالب جمله و پشت سرهم می نویسید، درجه اهمیت نکات مختلف مشخص نیست و نوشته های تان سازمان دهی خاصی ندارد. بنابراین لازم است در سریع ترین زمان پس از پایان کلاس، دستی به سر و روی یادداشت های تان بکشید. این روش در مواردی که از روی منبعی مانند کتاب یا فایل صوتی ضبط شده یادداشت برداری می کنید، کاملاً بیهوده است. در یادداشت برداری از روی کتاب به روش تحت اللفظی، یک بار مجبورید تمام محتوای کتاب را دست نویس کنید و یک بار دیگر باید وقت بگذارید تا یادداشت های تان را به صورت طبقه بندی شده دربیاورید. این در حالی است که می توانید از همان اول، فقط به روش طبقه بندی رئوس مطالب عمل کنید. پس یادداشت برداری به روش تحت اللفظی، بیشتر در مواردی به کارتان می آید که محتوای کامل منبع یادداشت برداری را در اختیار نداشته باشید.