پزشکی
تعداد بازدید : 93
همه چیز درباره ویروس قدرتمند آنفلوآنزا
علایم،پیشگیری و درمان ویروس آنفلوآنزا که امسال فراگیرتر شده و متاسفانه جان 37 نفراز هموطنان مان را گرفته است
امسال هم مثل سال های گذشته بیماری آنفلوآنزا در نقاط مختلف کشور شیوع یافته، اما آن چه باعث نگرانی مردم شده، آمار بیمارانی است که بر اثر ابتلا به آنفلوآنزا در شهرهای مختلف کشور فوت کرده اند (معاون بهداشت وزارت بهداشت آخرین آمار فوتیها را حدود ۳۷ نفر اعلام کرده است). به گفته علیرضا رئیسی معاون وزیر بهداشت ویروس آنفلوآنزا دارای دو نوع «N1H1 » و «N2H3 » است.
علت شیوع بیماری
این بیماری ویژه کشورما نیست و زودتر از گذشته درهفته دوم مهرماه آنفلوآنزا شیوع یافته است. برخی هم علت شیوع آن را زائران اربعین می دانند که از عراق به ایران آمده اند، اما محمداسماعیل مطلق، سرپرست دفتر مدیریت کاهش بلایا میگوید که شیوع آنفلوآنزا ربطی به زائران اربعین ندارد. چرا که تمامی افراد هنگام رفت و آمد در مبادی مرزی معاینه شدند و خوشبختانه بیش از ۹۰ درصد این افراد بدون مشکل گزارش شد.
مهدی فارسی کارشناس مسئول آنفلوآنزا، با بیان این که ویروس آنفلوآنزا امسال قوی تر از سال گذشته است و به همین دلیل تعداد بیماران هم افزایش داشته است، گفت: ویروسهای آنفلوآنزا توانایی تغییر ژنتیک خود را دارد و به همین دلیل هرسال تاثیر این ویروس ها درانسان ها ممکن است متفاوت باشد، بنابراین باتوجه به ماهیت ویروس، شیوع بیماری هرساله متمایز است و کسی نمی تواند دخالتی در آن داشته باشد.
علایم آنفلوآنزا
علایم اصلی و اولیه آنفلوآنزا، گلو درد، تب بالا، سرفه و بدن درد است. در بیماری سرماخوردگی گلو درد و آبریزش وجود دارد و فرد سرماخورده سرحال است و می تواند در محل کار یا تحصیل حضور یابد، درحالی که بیمار آنفلوآنزایی حتما تب دارد و به دلیل بی حالی و خستگی معمولا توانایی بیرون رفتن از منزل را ندارد.ممکن است درصد پایینی از این افراد به عفونت های دستگاه تنفسی مبتلا شوند که با دارو برطرف میشود.
گروه های پر خطر
گروههای پرخطر شامل افراد میان سال بالای ۶۵ سال، کودکان شش ماه تا پنج سال، زنان باردار و افرادی اندکه دچار بیماریهای مزمن ناتوان کننده هستند.
بستری شدن بیماران باعث میشود تحت مراقبت بیشتری باشند. باید توجه داشت که به دنبال اپیدمی آنفلوآنزا و زیاد شدن بیماران بستری، ممکن است در مواردی شاهد وقوع مرگ و میر ناشی از بیماری نیز باشیم.
باورهای نادرست
برخی از افراد جامعه بر این باورند که با تجویز کورتون یا آمپول دگزامتازون علایم بیماری بهبود مییابد و این اشتباه رایجی است که متاسفانه برخی پزشکان هم به اصرار بیمار این داروها را تجویز می کنند. مصرف این داروها ممکن است در گروه پرخطر علایم را کاهش دهد، اما باعث بدتر شدن بیماری شده تا جایی که به بستری کردن بیمارمنجرمی شود.اشتباه دوم بیماران مبتلا به آنفلوآنزا مصرف آنتی بیوتیک بدون نسخه است که مصرف بیرویه و بدون تجویز آنتی بیوتیک، مقاومت میکروبی ایجاد می کند و تهدیدی برای سلامت افراد جامعه است.
واکسن آنفلوآنزا
واکسن آنفلوآنزا از شهریورماه وارد بازار میشود. این واکسن شامل چهار ویروس شایع آنفلوآنزا در جهان است که در نیم کره شمالی توزیع می شود و تزریق آن در همه دنیا رایج است. ویروس ها تا اردیبهشت سال آینده فعال هستند. تزریق واکسن تا حد زیادی می تواند از بستری شدن افراد جلوگیری کند. برای تزریق این واکسن تا پایان سال فرصت است، چون ویروس تا اردیبهشت سال آینده فعال است، بنابراین درصورت وجود واکسن آنفلوآنزا در بازار بهتراست افراد خریداری و تزریق کنند.واکسن های آنفلوآنزا تحت نظارت سازمان بهداشت جهانی است و با مجوز وزارت بهداشت در تمام داروخانه های رسمی کشور پیدا می شود. کنترل دما برای نگهداری از واکسن آنفلوآنزا بسیار اهمیت دارد و تا زمان تزریق باید بین دمای ۴ تا ۸ درجه سانتی گراد حفظ شود. بنابراین بهتر است واکسن آنفلوآنزا بلافاصله بعد از خریداری تزریق شود، یا تا زمان تزریق در ظرف یخ نگهداری شود.
نکاتی برای پیشگیری از بیماری آنفلوآنزا
بیماران مبتلا به آنفلوآنزا باید تا زمان بهبود، داروهای خود را مصرف کنند. هنگام سرفه دست خود را جلوی بینی قرار دهند یا ماسک های جراحی ساده استفاده کنند. این بیماران بهتر است در محل های عمومی حاضر نشوند.افراد سالم اگر جزو گروه های پرخطر هستند، بهتر است واکسن آنفلوآنزا تزریق کنند. همچنین از تماس نزدیک با بیماران پرهیز کنند و از دست و روبوسی با بیماران و مسافرت های بی مورد به ویژه به کلان شهرها که هوا آلوده است پرهیز کنند و از همه جدی و مهم تر این که قبل از این که دست های خود را به صورت نزدیک کنند، حتما دست ها را با آبو صابون شست وشو دهند.
عوارض آنفلوآنزا
از عوارض شایع آنفلوآنزا میتوان به عفونت گوش میانی، سینوزیت، سینه پهلو یا پنومونی اشاره کرد. آنسفالیت (درگیری مغز) هم عارضه نادر بیماری آنفلوآنزاست.
راهکارهای طب سنتی برای پیشگیری ودرمان آنفلوآنزا
برای برطرف کردن خشکی هوا از دستگاههای بخور استفاده کنند. همچنین افراد میتوانند؛ ظروف مسی را از سرکه پر کنند و در چند نقطه منزل قرار دهند. این کار باعث لطیف شدن هوا و کم شدن فعالیت ویروسها در هوای منزل میشود.
بخور برگ درخت اوکالیپتوس، پوست خشک شده پیاز قرمز، اسانس نعناع و بخور شلغم مفید است. همچنین برای تاثیر بیشتر میتوانند از معجون شلغم و ترب سیاه استفاده کنند؛ به این ترتیب که ابتدا داخل شلغم و ترب سیاه را گود کرده و عسل را درون آن ریخته و پس از لعاب هر دو ساعت یک قاشق از آن را میل کنند. استفاده مکرر از دمنوش گیاهان بومادران، پرسیاوش، آویشن، عناب و پوست درخت بید بسیارمفیداست. افراد میتوانند برای تهیه این دمنوش، این گیاهان را به نسبت مساوی با هم مخلوط و سه برابر نسبت همه گیاهان ساقه، برگ و گل گیاه اکیناسه (سرخارگل) را پس از کوبیدن به آن اضافه کنند و روزانه سه قاشق در سه لیوان آب جوشانده و پس از 10 دقیقه دم، صاف و هر وعده یک لیوان میل کنند.
کمک به درمان کودکان مبتلا
برای کودکانی که به آنفلوآنزا دچار شده اند مصرف دمنوش گل بنفشه و عرق بید کمک می کند.برای گلودرد، تنگی نفس و گرفتگی صدا میتوان از گیاهانی مانند نشاسته، قدومه شیرازی، به دانه، تخم مرو، کتیرا و صمغ عربی استفاده کرد. افراد میتوانند این گیاهان را به صورت تکی یا با ترکیب چند دمنوش با هم روزانه، پس از دم کردن و لعاب دادن میل کنند.
گیاهانی مانند بابونه، مرزنجوش، گل گاوزبان، آویشن، میوه نسترن ، تخم گشنیز، گل گندم، قنطوریون، پونه وآقطی به صورت ترکیبی مخلوط کنند و در صورت مشاهده آنفلوآنزا این دمنوش را روزی دو بار در یک لیوان آب دم و میل کنند. استفاده مرتب از شربت آب لیمو تازه و عسل همراه با آب ولرم برای پیشگیری مفید است.
نکاتی که باید توجه داشته باشید
افراد در معرض خطری که تاکنون واکسن آنفلوآنزا تزریق نکردهاند، حتما هرچه
سریع تر با مراجعه به پزشک به تزریق واکسن آنفلوآنزا اقدام کنند.
افراد در معرض خطر
افراد در معرض خطر شامل افراد بالای ۶۰ سال، زنان باردار، مبتلایان به دیابت یا بیماریهای تضعیفکننده سیستم ایمنی، بیماران قلبی-ریوی، مبتلایان به نارسایی کلیه، بیماران پیوندی، بیماران اچآیوی مثبت و کارکنان مراکز درمانی و پزشکی هستند.
پیشگیری از آنفلوآنزا در مدرسه
اطلاعات خود را درباره برنامههای مراقبت از کودک تان یا دانشگاه تان در صورت شیوع آنفلوآنزا به روز کنید.اطمینان حاصل کنید که مدرسه یا مراکز مراقبت از کودک تان به طور مرتب تمیز و ضد عفونی شده و دستمال کاغذی، صابون، دستمال مرطوب یکبار مصرف و دستمالهای الکلی ضد عفونی در این اماکن موجود است.از نحوه صحیح جداسازی دانشآموزان و کارمندان مبتلا به آنفلوآنزا در مدرسه و مراکز مراقبت از کودک تان اطمینان حاصل کنید.
پیشگیری از آنفلوآنزا در محل کار
درباره برنامههای مواجهه با شیوع آنفلوآنزا یا بیماریهای دیگر و ارائه واکسنهای آنفلوآنزا در صورت شیوع بیماری در محل کار خود از کارفرمای تان اطلاعات لازم را کسب کنید.
به منظور کمک به از بین بردن میکروبها، به طور مرتب سطوحی که در معرض تماس زیاد هستند از جمله میز کار، صفحه کلید و تلفن همراه خود را تمیز و ضد عفونی کنید.
از دستمال کاغذی، صابون، دستمال مرطوب یکبار مصرف و دستمالهای الکلی ضد عفونی استفاده کنید.
اگر در حین کار احساس بیماری کردید، در اسرع وقت به خانه بروید.