بپرس تا بگم
نویسنده : مرضیه خوشنیت | کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی
دختری 17 سالهام و در رشته تجربی تحصیل میکنم. علاقه زیادی به درس ندارم ولی معدل بالایی دارم. از پس تستها برنمیآیم. به شدت استرسی هستم و نگران کنکورم. چطور خودم را آرام کنم و در کنکور قبول شوم؟
دوست عزیز در سوال شما دو مسئله قابل توجه است؛ 1. نداشتن علاقه و انگیزه 2. استرس که با حل این دو مورد سایر مشکلات شما هم حل خواهندشد. روانشناسان، انگیزه را نیروی محرکه انسان میدانند. این انگیزه و علاقه است که به انسان احساس رضایت میدهد؛ ما بدون آن معمولا کارها و تکالیفمان را ناتمام میگذاریم، بهانه میتراشیم، بیتوجه و بیدقت میشویم، تلاش کمی میکنیم و بیشتر درحال رویا و استراحت بهسر میبریم. دلیل اصلی بیانگیزگی و بیعلاقگی را باید در نداشتن هدف جستوجو کنیم. چه باید بکنیم؟
انتخاب هدف
بهخاطر داشتهباشید هدفی که انتخاب میکنید از روی آگاهی و متناسب با تواناییتان باشد. معمولا به کمک افراد متخصص باتجربه میتوانیم هدفی درست انتخاب کنیم.
تقویت اراده
برای رسیدن به هدف باید ارادهای پولادین داشت و برای داشتن اراده پولادین باید ابتدای هر کار، مزایا و سختیهای آن را کاملا درنظر بگیرید تا بتوانید در طول مسیر با یادآوری مزایا افکار منفی را از خود دور کنید، موفقیت آینده خود را به یاد آورید و سختیها را تحمل کنید.
تلاش برای رسیدن به هدف
زمانی که گامهای بالا را درست بردارید، تلاش شما برای رسیدن به هدف هم وقفهناپذیر خواهدشد. عامل مهم برنامهریزی را فراموش نکنید تا گامبهگام به هدف دلخواه تان نزدیک شویدو اما استرس! بیشتر داوطلبان کنکور استرس را تجربه میکنند. حتی میتوانم بگویم مقدار کم استرس برای افزایش تمرکز و توجه لازم است اما کار وقتی سخت میشود که این استرس بالا میرود و کنترلمان را روی هدف از دست می دهیم. برای کنترل استرس چه کنیم؟
مدیریت صحیح زمان و انرژی
معمولا ریشه بیشتر استرسها در نداشتن برنامهریزی است. فقط با برنامهریزی است که میشود زمان را در دست گرفت و انرژی را درست هدایت کرد. مهارت تست زدن که باعث نگرانی شما شده، بهمرور و با تمرین به دست میآید. از رژیم غذایی سالم و خواب کافی هم غافل نشوید تا تلاشهایتان نتیجه بدهد.
مقایسه نکردن خود با دیگران
خود را با همکلاسیها و دیگران مقایسه نکنید. تواناییها و برنامهها و هدفهای افراد با هم متفاوت است. مقایسه، انرژی شما را میگیرد بدون آنکه کمکی بکند.
ورزش
تمرینهای ورزشی هوازی و ریلکسیشن، برای کاهش استرس خیلی مفیدند. روزی چند دقیقه را به این تمرینها اختصاص بدهید و حین انجام دادنشان فکر نکنید که وقتتان تلف شدهاست.
اگر این راهکارها کمکی به کاهش استرس نکرد، از یک مشاور کمک بگیرید. همیشه این جمله را بهخاطر داشته باش که «مهم نیست چند دلیل برای موفق نشدن تو وجود دارد، به همان اندازه دلیل برای موفقیت تو وجود دارد».