بپرس تا بگم
تعداد بازدید : 27
نمیتوانم اشتباهات گذشته را فراموش کنم
نویسنده : رضا شمآبادی| روانشناس بالینی کودک و نوجوان
برای رهایی از اشتباهات گذشته و فراموش کردن اتفاقات تلخ چی کار میشه کرد؟ مخصوصا اگه کنکور هم داشتهباشی ولی فکرت متمرکز نباشه تا بتونی درس بخونی.
متشکرم که مسئلهات را با ما درمیان گذاشتی. ابتدا توضیح میدهم که هنگام یادآوری خاطرات گذشته، چه اتفاقی در وجود ما رخ میدهد و بعد راهکارهایی را پیشنهاد میکنم برای راحتتر و سریعتر فراموش کردن اتفاقات گذشته. چه چیزهایی باعث میشود که فراموش کردن اتفاقات تلخ (و شیرین) سخت شود؟
تکرار
طبق یکی از قوانین حافظه، اگر اتفاقات زیادی تکرار شوند، جزئی از حافظه ما میشوند؛ مثل عادتها که بدون فکر کردن، انجامشان میدهیم. شما حالا دیگر به مسیر همیشگی خانه تا مدرسه، فکر نمیکنید. آنقدر این راه را رفتهاید که در حافظهتان ثبت شدهاست. هرچه دفعات تکرار بیشتر شود، یادآوری و زمان ماندن آن در حافظه هم بیشتر میشود.
هیجانات
اگر هنگامی که اتفاقی درحال رخ دادن است یا درحال انجام رفتاری هستیم، هیجان بیشتری داشتهباشیم، میزان ماندگاری آن لحظه و رفتار در حافظه ما چندین برابر زمان معمولی بیشتر میشود؛ مثل زمانهایی که خیلی شاد هستیم، خیلی میترسیم، خیلی مضطرب یا خیلی غمگینیم.
تفریح و لذت
هرچه رفتاری که انجام میدهیم، برایمان لذت بیشتری داشتهباشد و آن را بیشتر دوست داشتهباشیم، نسبت به شرایط عادی با احتمال زیادتری یادآوری میشود و در حافظه میماند.
درگیری حواس
اگر رفتاری که انجام میدهیم چند حس مختلف را درگیر کند، احتمال اینکه بیشتر در حافظه بماند، بالا میرود. مثلا وقتی اتفاق بدی را فقط میشنویم، نسبت به زمانی که آن را هم میشنویم و هم میبینیم، کمتر در حافظه خواهدماند.
حال بهتر در گذشت زمان
اگر در تجربهای، تعداد بیشتری از این موارد همراه هم باشند، آن تجربه دیرتر فراموش میشود؛ در اینصورت برای فراموشی به گذشت زمان بیشتری نیاز داریم. اما غیر از گذشت زمان، چه چیزهای دیگری به فراموشی اتفاقات تلخ کمک میکند؟ هربار با یادآوری خاطره بد احساس غمگینی میکنیم، لازم است که بلند شویم و کاری کنیم.
دنبال تصاویر مثبت از موفقیتها و احساس شادی بگردید| هر انسانی مجموعهای از تصاویر شاد و غمگین دارد. برای برقراری تعادل، لازم است دنبال تصویرهایی بگردیم که با حس خوب برای ما همراه هستند؛ مثل موفقیتهای قبلی.
تصویر شاد نزدیک به تصویر غمگین باشد| موقعیتی که نسبت به آن حس خوب داریم، بهتر است شبیه موقعیتی باشد که غمگینمان کردهاست. مثلا اگر در رابطه دوستانهتان مشکلی پیش آمده و ترمیم و بهبود این رابطه ممکن نیست، به روابط خوب دیگرتان فکر و سعی کنید آنها را بهبود بدهید.
تصویر شاد بسازید| برای حال بهتر لازم است تصویری با حس خوشایند بسازید. مثلا اگر در کاری ناموفق بودید، کار جدیدی انجام دهید که باعث شود تجربه تلخ تکرار نشود. گرچه تجربه و خاطره تلخ، تمرکز شما را کم کرده ولی باید سعی کنید حتی با بازدهی و تمرکز کم، تجربیات موفق تازهای برای خودتان بسازید؛ مثل همین درس خواندن برای کنکور.
تصاویر غمگین گذشته را تبدیل به تصاویر شاد آینده کنید| از تجاربی که باعث شکست شما شده و تصویر غمگین را ساختهاست، برای ساختن تصویر شاد و اتفاقات مثبت و موفقیت استفاده کنید.
اگر نیاز به کمک بیشتری دارید، به یک مشاور یا روان شناس مراجعه کنید.