محوری
تعداد بازدید : 1719
عزیـزم، این اشتباهت را تـــکرار نـــکـن!
چطور با همسرمان برای تغییر رفتارهای نادرستش صحبت کنیم که نه تنها ناراحت نشود بلکه تصمیم جدی برای اصلاح آنها بگیرد
نویسنده : ژینوس ملکسعیدی | کارشناسارشد مشاورهخانواده
به طور حتم داشتن یک ارتباط خوب برای حل مشکلات زوج ها ضروری است. لازمه داشتن چنین ارتباطی، شناخت از یکدیگر، همکاری دو طرف و صبر و تلاش آنها برای رسیدن به این هدف است. با این حال و در بهترین روابط بین فردی همیشه نقاط تعارضی وجود دارد. همه ما در ارتباطات کلامی و غیر کلامی، به رفتارهایی در همسرمان بر میخوریم که آزاردهنده و برای سلامت و آرامش خانواده مضر است. در مقابل چنین رفتارهایی چه رفتاری پیشه کنیم تا عملکرد مذکور در همسرمان به نحو احسن بهبود یابد و اصلاح شود؟
تفکیک رفتار اشتباه در 2 دسته| در ابتدا باید تفکیک کنیم که رفتار همسرمان برای ما آزاردهنده است و یک نظر سلیقهای است یا به واقع خلاف منفعت خانواده است؟ درک این مهم به غیر از پیشینه ذهنی، به آگاهی و بلوغ روان شناختی فرد نیز وابسته است. برای پاسخ به این سوال، میتوانیم خود را مانند شخص ثالثی تصور کنیم و رفتار کذایی همسرمان را مورد بازبینی قرار دهیم. برای تشخیص صحیح و به دور از تعصب، کمک گرفتن از روان شناسان نیز مفید است.
حواستان به میزان انتقادپذیری همسرتان باشد | برای طرح مشکل با همسرمان، توجه به زمان و موقعیت مناسب ضروری است. هرگز عیوب شریک زندگی خود را در جمعهای ولو خانوادگی مطرح نکنیم؛ چرا که علاوه بر ایجاد کدورت به نتیجه معکوس خواهیم رسید. فراموش نکنید که طرح چنین مسائلی به صورت خصوصی و در زمان مناسب میتواند اثربخشی بیشتری داشته باشد.
همچنین عیب همسرمان را به دور از جانبداری، تحقیر و توهین مطرح کنیم. توجه داشته باشیم که میزان انتقاد پذیری افراد متفاوت است و ممکن است به واکنش دفاعی طرف مقابل منجر شود. در چنین مواقعی به مقابله برنخیزیم و ضمن آن که به همسرمان توجه میکنیم، صحبت را به زمان دیگری موکول کنیم.
شاخ و برگ الکی به موضوع ندهید| از مطرح کردن چند موضوع با هم یا مرتبط کردن مسئله اصلی با مسائل گذشته بپرهیزید. در یک زمان مشخص، فقط یک مسئله یا مهمترین آنها را مطرح کنید. به ویژه برای طرح مسئله با آقایان به این مورد توجه کنید و در نظر داشته باشید که توجه آقایان به مسائل متمرکز است و طرح همزمان چند مورد به پراکندگی ذهنی آنها میانجامد. همچنین شاخ و برگ دادن مسئلهای که میتواند به صورت موردی و خلاصه مطرح شود، از تاثیرگذاری آن میکاهد. در مقابل خانمها به دلیل طرز تفکر جامع نگر، ممکن است با آمیختن مسائل مرتبط، هسته اصلی بحث را از مدار توجه خارج کنند و نیاز است از پراکندگی صحبت با همسر خود جلوگیری کنند.
احساستان را به همسرتان بگویید| چنان چه نیاز است دلایل خود را برای مخالفت با مسئله مذکور یا رفتار اشتباه همسرتان به صورت شفاف مطرح کنید، ولی از احساس این که فقط حرف شما منطقی است، بپرهیزید. لازم است احساساسات زیر بنایی خود را به همسرتان انعکاس دهید؛ مثلا بگویید: «من از این مورد عصبانی یا تحتفشار هستم» یا «به خاطر فلان موضوع، دلخور و تنها هستم» تا آنکه دلیلتراشی کنید.
نقد با بیان نکات مثبت باشد| حتما در کنار نقدی که به رفتارها یا گفتار شوهرتان مطرح میکنید، نکات مثبت همسرتان را هم بیان کنید. قدردانی، صداقت و صراحت بر تاثیر کلام میافزاید. از آنجاییکه بنای تشریک زندگیمشترک باید بر دستیابی به تفاهم استوار باشد، هر دو طرف لازم است از بروز احساسات تند و بیان صحبتهای غیرحمایتی در این زمینه خودداری کنند.
گروکشی نکنید| خواسته خود را در قبال انجام دادن خواسته همسرتان مطرح نکنید. چنان چه همسر شما دلایل و توضیحاتی دارد، گوش دهید و از حق به جانب بودن افراطی بپرهیزید. اگر همسرتان به تقابل با شما موردی را مطرح میکند، ضمن توجه به او اطمینان دهید نگرانی او را درک میکنید و به مطلبش در زمان خود رسیدگی میکنید.
به زبان بدن خود توجه کنید| برخی اوقات، به دلیل افکار نیمه هوشیار یا عدم آگاهی به رفتار، پیامی که بدن فرد می رساند با آن چه با زبان مطرح میکند، متفاوت به نظر میرسد. زبان و بدن خود را در زمان صحبت با همسرتان هماهنگ کنید.
بحث را نیمه تمام رها نکنید| توجه کنید که گرچه گاهی بسته به مشکل مد نظر، لازم است در فواصل متعارف و متعدد درباره موضوعی صحبت کنید؛ با این حال حفظ تعادل ضروری است و تکرار بیش از حد، از اثرگذاری مطلب میکاهد. بنابراین بعد از هر بار مذاکره، بحث را نیمه تمام رها نکنید و نتیجهگیری کنید. محتوای مطلب مورد بحث را در پایان به طرف مقابل انعکاس دهید و دریافت خود را بسنجید و به برداشت مشترک برسید.