مناسبتی
تعداد بازدید : 805
نگویید تو در حد این مسائل نیستی
7 اشتباه رایج والدین در پاسخ دادن به سوالات مذهبی کودکان که باعث آشفته شدن ذهن آنها خواهد شد
نویسنده : سیدمجتبی آل علی | دانشآموخته رشته فلسفه
شبهای قدر و ایام شهادت امام علی(ع)، جزو زمانهایی هستند که سوالات زیادی در ذهن کودکان درباره خداوند، ضرورت عزاداری، مناجاتخوانی و ... ایجاد میشود. در این بین، بعضی رفتارهای ناآگاهانه والدین در برخورد با چنین پرسشهایی، ذهن خلاق و کنجکاو بچهها را تحت تاثیر قرار می دهد و حتی آشفته میکند. در ادامه، توصیههایی به والدین برای پاسخ دادن به چنین سوالات و ابهاماتی که در ذهن کودکان شکل میگیرد، خواهیم داشت و به رایجترین اشتباهات والدین در این حوزه اشاره خواهیم کرد.
دلایل اصلی سوال کردن کودکان را نمیدانید
یکی از اشتباهات والدین برای پاسخ دادن به سوالات مذهبی فرزندشان، این است که نمیدانند چرا چنین سوالاتی در ذهن کودکان شکل میگیرد. قبل از هر چیز باید بدانیم کودکان به چهار دلیل سوال میکنند: 1-شناختن، 2- کنجکاوی، 3- دیدن تضادها و 4- تعارضها. به طور کلی، کودکان سوال میکنند تا یاد بگیرند. والدین با دانستن همین نکته نه تنها نباید از پرسش کودکشان خسته شوند بلکه باید از این گونه سوالات استقبال کنند.
به او میگویید که تو در حد این مسائل نیستی!
سوال کردن فرزندان ما بیشتر برای شناخت و یادگیری است و به همین دلیل اگر سوال را از کودکانمان بگیریم، هیچ نسلی رشد نمیکند و حتی علمی و شناختی برای آنها به وجود نمیآید. روش پاسخ گویی به این دسته از سوالات اعتقادی، پاسخ منطقی و بدون جهت گیری است. نباید از اصطلاحاتی چون «الان وقت این سوال نیست» یا «تو در حد این مسائل نیستی» استفاده کنیم. باید به صورت منطقی پاسخ دهیم و درست این است که ابتدا از کودکمان بپرسیم خودش چه فکر و برداشتی دارد و در ادامه صحبت او، به جمعبندی و پاسخ منطقی بپردازیم. استفاده از زبان تمثیل و انواع مثالها می تواند در این زمینه به شما بسیار کمک کند.
نمیدانید سوال از سر کنجکاوی است یا حل تعارضها
نکته بسیار مهم این است که اگر کودک ما به صورت منظم در محیطهای مذهبی قرار گیرد به مرور زمان، پاسخ بسیاری از سوالات خود را مییابد و خودش رفتار و روحیاتش را مدیریت میکند و سوالاتش را به راحتی پاسخ میدهد. البته نکته قابل توجه این است که جنس سوالات دوران کودکی و بلوغ با هم متفاوت است. سوالات دوران کودکی، بیشتر از جنس شناختن و کنجکاوی است و سوالات دوران بلوغ به دلیل بحرانها و انقلابهای درونیاش، از جنس حل تضادها و تعارضهاست. والدینی که به چنین درکی درباره تفاوت این سوالها رسیده باشند، راحتتر میتوانند به آنها پاسخ دهند.
سوالهای کودک را مفهومی جواب نمیدهید
کودکان دوست دارند همواره جستوجو کنند و کنجکاوی برایشان نوعی بازی ذهنی است و دلیل آن، آشنایی بیشتر با محیط اطرافشان است. در پاسخ به این دسته از سوالات، یک نکته دیگر نیز قابل اهمیت است که پاسخگویی باید با سوالات بیشتری اتفاق بیفتد. مثلا اگر کودک شما موضوعی را میداند و میخواهد که درباره آن بیشتر بداند و سوالی مطرح میکند، شما باید به جنبه دیگر آن موضوع بپردازید و توضیحتان همراه با سوالات مفهومی بیشتری باشد.
از عاطفه و احساساتتان کمک نمیگیرید
وقتی اتفاقاتی در روند عادی زندگی میافتد که تاکنون نبوده است، برای کودکانمان تضاد ذهنی ایجاد میشود و شروع به پرسیدن میکنند. در این شرایط بهترین راه، همراهی کودک است تا ابتدا تجربه کسب کند. گاهی باید سوالات را با مسائل عاطفی و احساسی پاسخ داد. وجود رابطه پر از محبت، میتواند بسیار در این مسئله کمک حال باشد.
کودک را به خاطر سوال کردن، توبیخ میکنید
توجه داشته باشید که هر سوالی را میتوان پاسخ داد. فقط باید این نکته را در نظر بگیریم که پاسخ دادن به یک پرسش، سبب نشود شخصیت کودک مورد سوال قرار گیرد و او را بابت سوال هایزیاد، توبیخ کنیم. کودک میتواند هر سوالی را مطرح کند و آزاد است و نباید بابت سوال کردنش بازخواست شود. همراهی کردن و گوش دادن به کودک و توجه به او، 50 درصد پاسخ به سوالش است.
اطلاعات دینی خودتان را بالا نمیبرید
یکی از سوالات رایج کودکان در ایام شهادت اهل بیت(ع) این است که چرا باید عزاداری کنیم؟ در این سوال ابتدا باید احساس مسئولیت و عاطفه فرزندمان را بشناسیم و او را درگیر کنیم. چیزهایی را که از دست داده و ناراحت شده است، برایش یادآوری و سعی کنیم عواطف و احساساتش را در نبود آن چه برایش ارزش دارد، بروز دهد. طبق نظریات علم روان شناسی، شور و هیجان نیز در کنار شعور، عامل سلامتی روان است. درباره فلسفه شهادت هم باید اول خودمان بدانیم فلسفه شهادت و مبارزه ائمه چه بوده است. کودکان جنس بدی و ظلم را میشناسند و باید بپرسیم اگر تو بودی در برابر ظلم میایستادی یا نه؟ تا چه حد؟ و ... تا ذهن کودک ما با این موضوع آشنا شود.