جهان را از دید هوشمصنوعی میبینم
گفتوگو با دختری که تولید محتواهایش با کمک سایتهای هوشمصنوعی درباره موضوعات «اگر میوهها آدم بودند» «اگر هر استان پدر بود»، «اگر سیارهها آدم بودند» و ... در شبکههایاجتماعی بازدیدهای چندین میلیونی میگیرد
نویسنده : مجید حسین زاده | روزنامهنگار
سرعت پیشرفت هوشمصنوعی و تاثیرات آن بر سبکزندگی ما، غیرقابل باور است. حالا ابزارهای جدیدی با تکیه بر هوشمصنوعی در دسترس مردم قرار گرفتهاند که جنجال زیادی بهپا کردند. یکی از این ابزارهای جذابی که با استقبال زیادی هم روبهرو شده، پلتفرمهای تولید تصویر با استفاده از هوشمصنوعی است. این ابزارها به کاربران دسترسی لازم را ارائه میدهند تا کاربر با تعیین یک سری جزئیات مدنظرش، دستور طراحی یک تصویر را صادر کند. سپس هوشمصنوعی بر اساس اطلاعات دریافتی، نتیجه را در قالب یک عکس ارائه خواهد کرد. بعضی اوقات این تصاویر آن قدر واقعی به نظر میرسد که کاربران شبکههای اجتماعی متوجه فیک و ساختگی بودن آنها نمیشوند. گاهی هم ایده خلاقانهای دارند مانند این که اگر میوهها آدم بودند، چه شکلی میشدند که خروجیاش برای هر بینندهای بسیار بامزه و هیجانانگیز است. البته مشخص کردن این جزئیات برای هوشمصنوعی یک سری ترفندها دارد تا تصویر نهایی به آن چیزی که مدنظر فرد است، نزدیکتر باشد و واقعیتر به نظر بیاید. یکی از افراد فعال در این حوزه، «نورا» است که خودش را اولین شخصیت هوشمصنوعی ایرانی میداند. در پرونده امروز زندگیسلام به سراغ او رفتیم تا از شیوه کارش بپرسیم، چالشهایی که با آنها روبهروست و مهارتهایی که یاد گرفته است تا بتواند طرحهایی را تولید کند که در فضای مجازی پربازدید شود و مورد توجه کاربران شبکههای اجتماعی قرار بگیرد. با ما همراه باشید.
دختری 24سالهام و دانشجوی کامپیوتر
او در صفحه شخصیاش، خودش را «نورا» معرفی کرده و هیچ اطلاعات بیشتری درباره بیوگرافیاش نداده است. از او میخواهم که خودش را بیشتر برای ما معرفی کند اما میگوید: «اسم خودم را در صفحهام هم پنهان کردم و نمیخواهم کسی اسم و فامیلی از من بداند. بنابراین ضمن احترام به شما، الان هم نمیخواهم مشخصات دقیقی از خودم به شما بگویم اما بابت هویتم، این را بدانید که دختری 24ساله و دانشجوی کارشناسی رشته برنامهنویسی کامپیوتر هستم و البته علاقهمند به حوزه هوشمصنوعی و تولید محتوا در فضایمجازی».
هنوز اسمی برای این کار وجود ندارد
از او میپرسم اسم این سبک از تولید محتوا با کمک هوشمصنوعی چیست که اینطور توضیح میدهد: «به صورت کلی چون این کار یک سبکمحتوایی جدید است، هنوز اسمی برایش وجود ندارد. اما اگر بخواهم درباره کار خودم توضیح بدهم، باید بگویم که با کمک هوش مصنوعی در زمینه ساخت تصویر و ویدئو مشغول هستم و تلاش میکنم جذابترین محتواها را در این زمینه، تولید کنم».
هوشمصنوعی کیفیت زندگی افراد را بالا میبرد
از او میپرسم که هدفش از فعالیت در حوزه تولیدمحتوا با هوشمصنوعی چیست و چرا یک صفحه در همین باره راه انداخته است که میگوید: «در شروع کارم هدف بزرگ و خاصی نداشتم و صرفا از روی علاقه این کار را میکردم. اما به مرور موضوع برایم جدیتر شد تا جایی که الان هدفم این است که باعث پیشرفت این علم در کشور خودمان بشوم. میخواهم افراد بیشتری آن را یاد بگیرند و از آن بهره ببرند. چون میدانم که با وجود هوشمصنوعی چقدر بسیاری از کارها به خصوص در حوزه طراحی و گرافیک راحتتر و دستیافتنیتر میشود. این مسئله میتواند باعث بالا رفتن کیفیت زندگی افراد هم بشود که دستاورد کمی نیست».
با آزمون و خطا این کار را یاد گرفتم
نورا درباره این که چه دورههایی را گذرانده یا مهارتهایی را یاد گرفته تا بتواند این طرحها را بسازد، میگوید: «راستش را بخواهید برای فعالیت در این زمینه، مهارت خاصی را از جایی آموزش ندیدم. کلا عادت خودآموزی را از کودکی در زمینههای مختلف داشتم. بنابراین در زمینه هوشمصنوعی هم با پیگیریهای خودم و البته آزمونوخطاهای زیادی که انجام دادم، به یک سطح قابل قبولی رسیدم و همچنان درحال کسب علم و مهارت در این زمینه هستم چون دنیای تولید محتوا با هوش مصنوعی در حال حاضر با سرعت زیادی در حال پیشرفت است و اگر می خواهیم در آن موفق باشیم، نباید عقب بیفتیم».
از 50 نرمافزار و سایت استفاده میکنم
از او میپرسم که از چه سایتها و نرمافزارهایی برای تولید محتوا با کمک هوش مصنوعی استفاده میکند که میگوید: «فهرست بلند بالایی از سایتها و نرم افزارهایی دارم که با آنها برای تولید این عکسها و ویدئوها کار میکنم. در حال حاضر این سایت و نرم افزارها، بالای 50 تا هستند. بر اساس نیازی که داشته باشم از هر کدام ممکن است که استفاده کنم اما اصلیترینهایش ابزارهای هوشمصنوعی «میدجرنی»، «دال ای»، «استیبل دیفیوژن» و ... برای ساخت تصویر است که در خلاقانهترین حالت ممکن، یک متن را به عکس تبدیل میکند».
برای تولید چنین طرحهایی باید در پرامپتنویسی قوی باشید
از او که خودش را اولین شخصیت هوشمصنوعی ایرانی معرفی کرده، میپرسم که برای تولید یک طرح، دقیقا چه مراحلی طی میشود که میگوید: «برای تولید هر طرح بسته به این که مبدا آن تصویر کجاست، شروع به کار میکنم. اگر تصویر داخل ذهن خودم باشد یا یک کار سفارشی برای مشتری باشد، با مهارتی که توی پرامپتنویسی دارم، آن را نوشته و بعد با هوشمصنوعی مناسب برای آن طرح، تصویر نهایی را خروجی میگیرم. پرامپت در حوزه هوشمصنوعی به فرایند ورود و ارسال جزئیات درخواست به هوشمصنوعی گفته میشود تا هوشمصنوعی دریافتکننده پرامپت براساس جزئیاتی که در آن مشخص شده است، خروجی را تحویل دهد. پرامپت میتواند کلمه، عبارت، جمله یا حتی یک تصویر باشد. اما اگر مبدا طرحی که مدنظرمان است نامعلوم باشد، مثل موارد خیالی یا مواردی که صرفا این مهم است که ببینیم دید هوش مصنوعی به یک موضوعی چیست، از خود هوش مصنوعی بابت ساخت آن تصویر سوال میکنیم که الان قویترین ابزار برای پاسخ به چنین پرسش هایی چتجیپیتی 4 است و سپس بر اساس جوابش، تصویر ساخته میشود».
تا امروز بیش از 2هزار طرح ساختم
از او میپرسم که تا امروز چند طرح را با کمک هوشمصنوعی ساخته و ایده کارهایش را چطور پیدا میکند که میگوید: «تعداد طرحهایی که تا امروز با کمک هوشمصنوعی ساختم، خیلی زیاد بوده است. واقعا در حدی بوده که تعدادشان از دستم در رفته و عدد دقیق آنها را نمیدانم. فکر میکنم بیشتر از 2000 تا طرح تا الان ساخته باشم. البته هنوز خیلیهایشان را جایی منتشر نکردم و بخشی از آنها هم سفارش کار از مشتری و دیگران بودند و نباید منتشر میشدند. درباره ایده طرحهایم باید بگویم که در شروع کار، همهاش از خودم بود اما بعد به دلیل نوع محتواهایم، مردم و دنبالکنندگانم هم ایدههای زیادی را برایم فرستادند. در حال حاضر بالای 1000 تا ایده محتوایی را فهرست کردم که باید ساخته بشوند و مطمئنم که حداقل نصف بیشترشان واقعا جذاب خواهند بود و مورد توجه کاربران قرار خواهند گرفت».
طرحهایم برای پویانمایی پهلوانان را بیشتر از بقیه دوست دارم
بعضی از طرحهای شما مثل «اگر هر استان پدر بود» یا «اگر هر شهر مادر بود»، «اگر غذاها آدم بودند» و ... خیلی در شبکههای اجتماعی پربازدید شد. خودتان کدام یکی از طرحهایتان را بیشتر دوست دارید و از خروجی نهایی راضیتر هستید؟ «نورا» میگوید: «من خودم تمام طرحهایی را که ساختم، دوست دارم چون بخشی از من درون تکتک آنهاست. اما طرحی که بابت پویانمایی پهلوانان ساختم خیلی به دلم نشست چون هم برایم خاطرهانگیز بود و هم نتیجهاش دقیقا همانی شده بود که در ذهنم داشتم. همچنین با دیده شدن آن طرح توسط مردم و استقبال کاربران، بقیه طرحهایم هم در مدت خیلی کم دیده شدند. به همین دلیل، آن طرحهایم برای پویانمایی پهلوانان را بیشتر دوست دارم».
قیمت طرحها از 50 هزارتومان تا بالای 6 میلیون است
از او درباره نحوه قیمت گذاری روی این طرحها میپرسم که میگوید: «چون کار کردن با هوشمصنوعی تخصص خاص خودش را لازم دارد و ساخت هر طرح چه از لحاظ مالی و چه ذهنی و زمانی هزینه بر است، هزینهای برای این کار در نظر گرفته شده است. قیمت آن هم بر اساس جزئیات موردنظر مشتری و ماهیت خود کار، مشخص میشود. تا امروز در زمینههای مختلف مشتریهایی داشتم که سفارشهای مختلفی متناسب با کارشان دادند. بازه قیمتی کارها خیلی گسترده است؛ از تصویری 50 هزار تومان هست تا کارهای بالای 5 تا6 میلیون که پروژههای بزرگتری محسوب میشوند. بخشی از سفارش مشتریها، عکس عزیزان، رفتگان، همسر و ... است که برای من ارسال میکنند تا ویدئویی بر همان اساس بسازم. بخش دیگرش هم تولید محتواست که برای کار یا صفحهشان سفارش میدهند مثل طراحی نمونه محصول و ... . حتی پروژههای فیلم نامه و داستان را هم برایم ارسال میکنند تا بر اساس آنها تصویرسازی با کمک هوش مصنوعی برایشان انجام دهم».
آینده با هوشمصنوعی هم شیرین است و هم ترسناک
پیشرفت هوشمصنوعی خیرهکننده و باورنکردنی است. از نورا میپرسم که آینده را در این حوزه چطور پیشبینی میکند و برنامه اش در این حوزه برای آینده چیست که میگوید: «آینده با وجود هوش مصنوعی میتواند هم خیلی شیرین و جذاب باشد و هم ترسناک و تاریک چون فناوری قدرتمندی است که تقریبا میتواند جایگزین 90 درصد مشاغل بشود و کلا سبکزندگی را برای آدمها تغییر بدهد. البته این که خوب و مثبت باشد یا منفی، بستگی به این دارد که ما آدمها چطور از این فناوری استفاده کنیم و سرنوشت خودمان را چطور با آن و در کنار بهره بردن از امکاناتش رقم بزنیم. برنامههای خودم هم برای آینده بسیار است که یکی از اصلیترینهایش دادن آگاهی به مردم در زمینه هوشمصنوعی است که متوجه بشوند دقیقا با چه چیزی مواجه هستیم، مخصوصا در زمینه رسانه که ممکن است خیلی اخبار و تصاویر ساختگی با هوشمصنوعی را ببینند و باور کنند و این واقعا آسیبزننده است. امیدوارم بتوانم به برنامههایم به درستی عمل کنم تا به هدفم برسم، انشاءا...».