رهایی اورژانسی از بند اعتیاد اینترنتی
افتتاح کمپ ترک اینترنت در چین که بعد از تماس خانوادهها، فردی که تمام روزش را پای اینترنت است به آنجا میبرند، فرصتی شد تا از کمکاصولی به چنین افرادی بگوییم
انتشار ویدئویی در چین که افراد با دستوپا زدن و گریه شدید، مانع بردنشان به کمپ ترک اینترنت میشوند، در شبکههایاجتماعی پربازدید شده است. گفته میشود در چین یک اورژانس برای معتادان اینترنتی راهاندازی شده؛ بنابراین خانواده افرادی که همه روزشان را پای اینترنت هستند با این اورژانس تماس میگیرند و آنها میآیند و آن معتاد را به کمپ ترک اینترنت میبرند. آیا این راهکار درست است؟
نویسنده : زهرا فولادی | روان شناس
فهرست بلند بالای عوارض اعتیاد به اینترنت
امروزه استفاده از اینترنت برای همه افراد لازم است اما آنچه باید در نظر داشت این است که روش درست استفادهکردن از آن را یاد بگیریم. اعتیاد به اینترنت عبارت است از استفاده بیش از حد، نادرست و بیمارگونه به شیوهای که اگر استفاده صحیح و مناسب را در زندگی روزمره لحاظ نکنیم، ممکن است خطرات و عوارض جبرانناپذیری مانند صدمات جسمانی، هزینههای مالی گزاف، مشکلات و تعارضات خانوادگی، گوشهگیری، کمشدن تعاملات اجتماعی و از همه مهمتر آسیبهای روحی و روانی از جمله افسردگی، کج خلقی، افت تحصیلی و ... را متحمل شویم. افراد در پی استفادههای روز افزون از اینترنت و زندگی در فضایمجازی به صورت طولانی مدت، نوعی وابستگی کاذب به آن پیدا میکنند که رهایی از آن به مراتب دشوار است.
توصیههایی به اطرافیان معتادان اینترنتی
1 علتهای اعتیاد به اینترنت را بررسی کنید| اولین گام در کمک به این افراد این است که تشخیص دهیم مشکلی وجود دارد و افراد به این پذیرش برسند که به اینترنت اعتیاد پیدا کرده اند. اعتیاد به اینترنت تنها یک علت ندارد بلکه ممکن است عوامل مختلفی در ایجاد اعتیاد به اینترنت و فضای مجازی دخیل باشد. بنابراین لازم است پیش از هر کاری علت اعتیاد را جستوجو و آن را رفع کنیم. اضطراب، احساس تنهایی، نداشتن حمایت خانوادگی، کسالت و بیحوصلگی از شایعترین عواملی است که افراد به اینترنت روی میآورند.
2 کمک کنیم فرد اهداف و علایق خود را پیدا کند| بهخاطر داشته باشید بسیاری از افرادی که بهطور مداوم وقت خود را به استفاده از اینترنت میگذرانند، در واقع هیچ کار دیگری برای انجام دادن ندارند و از سر بیکاری و وقت گذرانی بهطور طولانی و نادرست همه لحظات زندگی را فدای آن می کنند. بنابراین کمک به فرد در مسیری که برای زندگی خود هدف و برنامهای قرار دهد، بسیار موثر واقع میشود. ما همواره باید این دیدگاه را در افراد ایجاد کنیم که از اینترنت برای رسیدن به اهداف و کشف علایق خود استفاده کنند تا علاوه بر کسب موفقیت در زندگی احساس ارزشمندی کنند و خود را انسانی مفید بدانند.
3 آموزش صحیح استفاده از اینترنت را به آن ها بیاموزیم| به فرد معتاد به اینترنت باید بیاموزیم برای استفاده از فضایمجازی و اینترنت وقت خود را زمانبندی کند. به طور مثال از بررسی کردن غیرضروری پیامرسانها خودداری کنند. هنگام خوابیدن و صرف غذا گوشی تلفنهمراه را کنار بگذارد، مدت زمان و تعداد دفعات استفاده از اینترنت را ثبت کند و در همین جهت به زمان استفاده خود واقف باشند. همچنین این نکته را به آن ها یاد آور شویم که استفاده از اینترنت نباید بر رابطه عاشقانه، شغل، تحصیل و موقعیت کاری تاثیر بگذارد. بنابراین بر رفتارهای خود کنترل داشته باشند و از افراط در استفاده از آن بپرهیزید.
4 ارتباطات حضوریتان را افزایش دهید| سعی کنید ارتباطات حضوری خود را با این افراد افزایش دهید، بیشتر با آن ها معاشرت و همدلی کنید و با آن ها وقت بگذرانید. هرچه قدر که ارتباطات با دنیای واقعی در افراد افزایش یابد، وابستگی و اعتیاد به فضای مجازی هم کمتر میشود و راحتتر میتوانند اعتیاد را کنار بگذارند. بنابراین آنها را تشویق به پا گذاشتن به دنیای واقعی از جمله رفتن به بیرون از خانه و برقراری ارتباطات اجتماعی با دوستان و آشنایان کنید و بهطور کلی عوض کردن موقعیت خودشان برای تغییر یک رفتار را به آن ها گوشزد کنید.
5 محرکها را از آنها دور کنیم| محرکهایی همچون موبایل، تبلت و رایانه را که باعث میشود فرد مدام از آن ها استفاده کند از دسترس و دید آن ها دور کنیم. بنابراین میتوانید از آن ها بخواهید برنامهها و اپلیکیشنهای غیرضروری را از تلفنهمراه خود حذف کنند، هشدارها و نوتیفها را غیرفعال کنند و شبها در زمان خواب تلفنهمراه را خارج از اتاق قرار دهند. دور کردن محرکهای تشدیدکننده از افراد یکی از راههایی است که میتوانید آن ها را از دام اعتیاد به اینترنت نجات دهید.